Fost premier ucrainean: "În Ucraina trebuie să se desfășoare o lustrație anti-rusă!". Ce ar presupune demersul


Fost premier ucrainean: "În Ucraina trebuie să se desfășoare o lustrație anti-rusă!". Ce ar presupune demersul

În Ucraina trebuie să se desfășoare o lustrație anti-rusă, anti-imperialistă, a zis Arseni Iațeniuk, fost prim-ministru al Ucrainei, în prezent șef al Forumului de Securitate de la Kiev.

"Sprijinirea dictaturii Rusiei în Ucraina nu este un semn al democrației, ci un semnal infracțional", a spus Iațeniuk.

Potrivit acestuia, în Rusia, NKVD-ul s-a transformat în FSB, dar esența a rămas aceeași. 

"Stalin s-a transformat în Putin, dar esența a rămas aceeași. Ideologia șovină sovietică a lui Stalin s-a transformat în noul imperialism al lui Putin, dar esența este aceeași", a completat acesta. 

În opinia sa, la nivel legislativ ar trebui introdusă interdicția de a sprijini agresiunea rusă, "fie că este vorba despre sprijinul oricăror partide pro-ruse sau orice ideologie pro-rusă". Nerecunoașterea Holodomorului ca genocid este, de asemenea, inacceptabilă, a spus acesta. 

"Acest lucru ar trebui introdus în cadrul legal. Negarea agresiunii ruse, negarea torturii, negarea imperialismului rus, negarea faptului că Holodomorul a fost un act de genocid, negarea crimelor de război, toate trebuie urmărite în justiție. Iar oamenii care au astfel de opinii nu trebuie să aibă loc în corpul legislativ ucrainean și în Guvernul ucrainean. Acesta ar trebui să fie un nou efort de lustrație - anti-rusă și anti-imperialistă", a zis Iațeniuk.

Un prim pas a fost făcut atunci când Rada Supremă a adoptat în luna mai o lege care interzice activitatea partidelor pro-ruse. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.