Adevăratul profil al sângerosului Evgheni Prigozhin, șeful mercenarilor Wagner. Înainte de a ajunge comandantul armatei din umbră a Kremlinului, ”Bucătarul lui Putin” a fost proxenet, pușcăriaș și vânzător de hot-dog / Anna Neplii


Adevăratul profil al sângerosului Evgheni Prigozhin, șeful mercenarilor Wagner. Înainte de a ajunge comandantul armatei din umbră a Kremlinului, ”Bucătarul lui Putin” a fost proxenet, pușcăriaș și vânzător de hot-dog / Anna Neplii

Evgheni Prigozhin s-a născut la 1 iunie 1961, în Leningrad (acum Sankt Petersburg). Până la vârsta de 20 de ani, adolescentul reușise performanța să petreacă deja nouă ani în diverse colonii penale pentru minori. 

Proxenet, tâlhar, evazionist și vânzător de hot-dog

În 1981 a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru tâlhărie, fraudă și proxenetism. E eliberat mai devreme și în 1990 îl regăsim la Leningrad, în postura de proprietar al unui lanț de magazine ce vindeau hot-dog. Afacerea a fost un succes, motiv pentru care, în 1995, ex-pușcăriașul și-a deschis mai multe magazine și restaurante în Sankt Petersburg. 

(Evgheni Prigozhin)

”Bucătarul lui Putin”. Și Fabrica de troli  

În 1998, Prigozhin a deschis, cu tam-tam, restaurantul ”New Island”, care avea să-i aducă popularitate și sume importante de bani. Elitele Kremlinului i-au trecut din ce în ce mai des pragul. Întrucât Vladimir Putin obișnuia să petreacă deseori la ”New Island”, împreună cu FSB-iștii din anturaj, Peigojin a fost poreclit ”bucătarul lui Putin”. 

Curând, Prigozhin a fondat și o fabrică de troli – folosirea armatelor de troli pentru răspândirea propagandei ruse pe rețelele de socializare a fost și a rămas una dintre dominantele războaielor hibride purtate de Rusia, inclusiv împotriva Ucraina. 

În 2013 a apărut așa-numita ”Agenție de cercetare pe internet”, structură finanțată de același Prigozhin și de ”partenerii” lui de afaceri. Angajații fermei au scris ”articole” și ”analize” pro-Putin, în același timp discreditând opoziția. 

În 2014, fabrica de troli a lui Prigozhin a fost acuzată de interferență informațională directă în procesul alegerilor prezidențiale din SUA.

Mandatul de arestare. Și o recompensă de 250.000 USD

Ulterior, în februarie 2018, Tribunalul Districtual din Columbia SUA a emis un mandat de arestare pe numele lui Evgheni Prigozhin, iar în vara lui 2020, FBI l-a nominalizat pe lista celor puși în urmărire. Tot atunci, FBI a fixat o recompensă de 250.000 de dolari pentru informații ce pot duce la arestarea lui.  

Potrivit Rosbiznesconsulting, Prigozhin s-ar putea afla în spatele creării și finanțării unuia dintre cele mai mari holdinguri media din Rusia, al cărui proiect principal este așa-zisa ”Fabrică Media”. Încă din anii 2000, Prigozhin e implicat în ample proiecte de construcții și dezvoltări imobiliare, fiind proprietarul companiei de construcții Concord. 

La 21 aprilie 2022, datorită rolului jucat de el în tentativele rusești de subminare a integrității teritoriale a Ucrainei, Uniunea Europeană a introdus sancțiuni directe împotriva lui. 

Tătucul armatei din umbră a Federației Ruse – PMC „Wagner”

Prigozhin este, în realitate, asociat cu Dmitri Utkin, comandantul mercenarilor Wagner. De altfel, șeful serviciului de securitate al uneia dintre companiile lui Prigozhin a fost identificat ca membru al anturajului lui Utkin.

PMC Wagner este o organizație militară neoficială care nu face parte din forțele armate ale Federației Ruse și nici nu are statut juridic pe teritoriul acesteia. În fapt, PMC Wagner este o armată rusă din umbră care e destinată războiului hibrid. 

„Un mercenar este cel mai ieftin tip de soldat. Dacă este ucis sau mutilat, statul nu poartă nici o responsabilitate financiară, morală sau legală pentru el. Acesta este cel mai ieftin consumabil care poate fi”, a declarat Mykhaylo Makaruk, purtătorul de cuvânt al comunității internaționale de informații Informnapalm (cu sediul în Ucraina), într-un interviu acordat lui Hroshi, pentru 1+1, la 18 mai 2022.

E o evidență de necontestat că Wagner PMC participă activ la toate conflictele militare în care e implicat Kremlinul: Siria, Sudan, Libia, Ucraina ș.a.m.d.. Mercenarii Wagner și-au câștigat notorietatea în Donbas și Siria. PMC Wagner e implicată și în obținerea și traficarea de minerale rare și diamante africane, activități ce finanțează, printre altele, și războiul Rusiei din Ucraina. 

Din 2014 și până în prezent, Serviciul de Securitate al Ucrainei a identificat peste 2000 de mercenari Wagner care au activat sau încă activează pe fronturile din estul Ucrainei. Potrivit aceleași surse, mercenarii Wagner au fost cei care au doborât la Luhansk, în 2014, avionul Il-76 al Forțelor Aeriene Ucrainene. Tot mercenarii Wagner au participat activ la luptele pentru Debaltseve, însă prezența lor este documentată în multe teatre de operațiuni.  

Cine sunt mercenarii Wagner și ce misiuni îndeplinesc

Indiscutabil: caracteristica distinctivă a personalului militar rus sunt numeroasele crime săvârșite împotriva umanității. O lozincă afișată deseori de mercenarii Wagner este ”Afacerea noastră e moartea și afacerile merg bine”. E documentat că aceștia îi tratează pe civili cu brutalitate și cruzime, recurgând deopotrivă la violența fizică și psihică, nu de puține ori dedându-se la torturi și execuții-spectacol. Principalul scop al mercenarilor Wagner este declanșarea terorii împotriva populației civile. Neasumându-i oficial pe mercenari, Rusia crede că așa poate fi absolvită de crimele în masă pe care le comite. 

În prezent, mercenarii Wagner sunt recrutați pretutindeni în lume, inclusiv din rândurile condamnaților aflați în spatele gratiilor. Criminalii, violatorii și tot soiul de infractori sunt puși în libertate pentru a lupta împotriva Ucrainei (detalii AICI). 

„Dacă nu călătorești – nicio problemă, dacă nu ai pașaport – nicio problemă, dacă ai probleme de sănătate – nicio problemă, restricții doar în caz de cancer, SIDA, HIV și, dacă nu mă înșel, in caz de hepatita C. La astfel de anunțuri răspund zeci, poate sute de bărbați. Un astfel de candidat s-ar putea să nu aibă deloc experiență de luptă”, a subliniat jurnalistul rus Ilya Rozhdestvenskii, într-un interviu acordat lui Hroshi, pentru 1+1, la 18 mai.

Mercenarii Wagner sunt motivați să lupte pentru 200.000 de ruble pe lună, adică aproximativ 3.200 dolari, la care se adaugă o serie de bonusuri. 

Avioane de 10 milioane de dolari pentru mercenari 

De asemenea, mercenarilor li se oferă toate armele și echipamentele necesare, inclusiv avioane. La 21 iunie, postul de televiziune ucrainean Espreso a difuzat un interogatoriu al unui pilot membru al PMC Wagner. Mercenarul recunoștea că el și colegii săi zboară cu avioane de luptă rusești a căror valoare ajunge și la 10 milioane de dolari. Așadar, aceste aeronave sunt pilotate de mercenari, și nu de piloții forțelor armate ale Rusiei. 

Cu toate acestea, mercenarii Wagner nu sunt eficienți pe fronturile din Ucraina. De fapt, mulți dintre ei au devenit victimele propriei campanii de PR. Reamintesc că baza lor din Popasna (regiunea Lugansk) a fost rasă de pe fața pământului de bombardamentele armatei ucrainene, după ce mercenarii Wagner se pozaseră în perimetrul acesteia și postaseră fotografiile pe rețelele de socializare. 

Prigojin se vrea important pentru Putin 

Prin acțiunile sale, Evgheni Prigozhin îi demonstrează lui Putin că este o figură importantă pe care Kremlinul s-ar putea baza până la capăt. Deseori dă dovadă de zel, călătorind în zonele de război unde recrutează personal noi mercenari. 

Că e foarte apreciat o certifică și faptul că, la 25 iunie, Putin i-a acordat lui Prigojin, prin ordin secret (aceasta este o veche tradiție NKVD/KGB/FSB), titlul de Erou al Rusiei. Evident, Kremlinul nu a confirmat și nici nu a infirmat această informație.  

La 14 august 2022, după bombardarea și distrugerea bazei PMC Wagner din Popasna, o serie de rapoarte neconfirmate au susținut că Prigojin ar fi fost rănit.

Culisele unui eșec de proporții al PMC Wagner 

De unde zelul lui Prigojin, de ce este atât de demonstrativ în tot ceea ce face? Un răspuns l-au oferit jurnaliștii de la The Washington Post, și asta încă de la 22 februarie 2018, când au dezvăluit culisele unui eșec de proporții al mercenarilor Wagner, care se consumase recent, la 7 februarie. 

Atunci, mercenarii încercaseră să cucerească un câmp petrolier din apropierea satului sirian Hisham, însă au fost loviți puternic de un atac al coaliției internaționale comandat de SUA. Nu doar că mercenarii au fost învinși imediat, dar rușii au înregistrat pierderi umane importante, fiind zdrobiți la propriu (unele surse vorbesc despre zeci de morți, alte surse susțin că morții au fost de ordinul sutelor). Kremlinului avea să sancționeze eșecul, imediat după acel episod Prigojin fiind retras pe o linie secundară. El planificase atacul respectiv. 

Prigojin a fost reactivat din plin în contextul invaziei rusești la scară largă a Ucrainei. Având în vedere zelul și prezența lui în zonele de conflict, e clar că are multe de demonstrat în fața stăpânului de la Kremlin. Prigojin a fost văzut recrutând personal pușcăriași pentru războiul din Ucraina, asta întâmplându-se într-un penitenciar rusesc. Jurnalistul Simon Ostrovsky a postat un videoclip pe Twitter (detalii AICI), în care un bărbat ce arată ca Prigojin se desfășoară în fața deținuților. De notat că nu se știe când și unde a fost înregistrat videoclipul.

Învățăturile lui Prigojin pentru viitorii mercenari 

Prigojin le-a cerut viitorilor mercenari să scrie imediat testamente în care să-și indice dorințele privind locul de înmormântare, promițându-le că fie vor ajunge pe ”aleea eroilor”, fie vor fi împușcați, dacă dau dovadă de lașitate sau vor să dezerteze. Miliardarul le-a spus că vârsta minimă pentru mercenariat este de 22 de ani, dar că și cei mai tineri pot fi angajați, dacă rudele sunt de acord în scris. Vârsta maximă este de 50 ani, forma fizică bună fiind extrem de importantă. În videoclip, Prigojin anunță că are nevoie ”doar de trupe de asalt”. 

În plus, magnatul a vorbit și despre așa-numitele păcate ale wagneriștilor: dezertarea, alcoolul, drogurile, jafurile și violurile. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.