Agentura sovietică din România, cunoscută oficial drept Ambasada Federației Ruse, duce o campanie delirantă de propagandă și dezinformare, catalogându-l în fel și chip pe Zelenski: „În numele bărbatului evident consumator de droguri, care este numit Președintele Ucrainei, a fost publicat un apel către liderii țărilor G7”


Agentura sovietică din România, cunoscută oficial drept Ambasada Federației Ruse, duce o campanie delirantă de propagandă și dezinformare, catalogându-l în fel și chip pe Zelenski: „În numele bărbatului evident consumator de droguri, care este numit Președintele Ucrainei, a fost publicat un apel către liderii țărilor G7”

Biroul de presă al Ambasadei Federației Ruse în România semnează aproape zilnic, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe pagina oficială de Facebook, postări de o abjecție care nu poate trece neobservată, mai ales că majoritatea minciunilor și atacurilor la adresa ucrainenilor care își apără țara sau la adresa Occidentului au și versiune în limba română.

Ele sunt însă ignorate cu desăvârșire de autoritățile române care se pretind aliate ale Ucrainei (în realitate, România e doar un aliat lipsit de relevanță al aliaților Ucrainei, cum bine spunea Armand Goșu, istoric, scriitor și analist profund al spațiului ex-sovietic, într-un interviu recent despre rolul României în dinamica evenimentelor dramatice din estul Europei, AICI, de la minutul 13 aproximativ). 

Aceleași autorități, care s-au grăbit în mod ticălos să închidă (temporar datorită protestului vehement al breslei și societății civile) siteul independent Aktual24.ro, pe motiv că ar fi filorus și autor de fake-news-uri, nu iau astăzi nicio măsură împotriva publicației distribuite regulat de Amabasada Federației Ruse pe pagina sa oficială de Facebook - vestidinrusia.ro,  site de propagandă filorusă, care redă integral discursurile lui Putin, vizitele și întâlnirile oficialilor ruși, prezintă din perspectiva Moscovei războiul din Ucraina și are un conținut substanțial de fake-news în care Occidentul este prezentat într-o lumină negativă. „Articolele” sunt semnate „owner”, nefiind atribuite vreunui colectiv de redacție. Este practic un sputnik-fantomă scris în același spirit, pe același ton ticălos-agresiv și răspândind aceleași minciuni ca și siteul original care nu mai poate fi accesat din România. 

În august, PODUL a mai atras atenția asupra acestui portal de știri mincinoase. Fără niciun efect. Detalii AICI

Cele mai recente dejecții virtuale ale Ambasadei Moscovei îl vizează pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski - căruia mai multe prestigioase publicații occidentale (Time, Politico, Financial Times) i-au atribuit titlul de „personalitate a anului” – reprezentanții „Agenturii sovietice” afirmând despre acesta că este „cel mai mare criminal al anului” (postare din 8 decembrie, foto mai jos).

 

Podul a relatat AICI că Agentura Rusiei de la București nu se ocupă doar cu dezinformarea, ci și furtul de imobile valoroase aflate în cele mai selecte zone ale Capitalei, bineînțeles cu concursul unor politicieni locali.

În urmă cu cinci zile, Ambasada Rusiei a scris că Volodimir Zelenski este „consumator de droguri”, batjocorind propunerea de pace pe care acesta o înaintase țărilor G7. Deși am reclamat postările mincinoase și ticăloase ale Ambasadei Rusiei mai mult pentru a testa reacția Facebook (pe care o bănuim penetrată de rusofili încă de pe vremea când AUR și George Simion creșteau nefiresc în rețea, în vreme ce contestatarii lor primeau interdicții pe bandă rulantă pentru postări critice), rețeaua deținută de Mark Zuckerberg a apreciat că postările Ambasadei lui Putin nu încalcă „standardele comunității”, deși pagina oficială de Facebook a Podul a fost repetat penalizată pentru că a descris în termeni duri puterea de la Moscova sau a preluat cu ghilimele un citat din Alexander Dughin care îndemna la masacrarea ucrainenilor (detalii AICI). Postarea de mai jos a fost și ea raportată, fără efect însă. 

 

 

Redăm integral postarea Ambasadei Rusiei scrisă în cel mai pur stil de propagandă și ură sovietică, în care valorile sunt răsturnate, victime devine agresor, iar țării invadate i se impută războiul: 

„CEL MAI INFLUENT CRIMINAL AL ANULUI: „RĂZBOIUL ESTE PACE. MINCIUNA ESTE ADEVĂR…” 

În numele bărbatului evident consumator de droguri, care este numit Președintele Ucrainei, a fost publicat un apel către liderii țărilor G7. În acest apel, autorul pretinde că prezintă un nou plan pentru „realizarea păcii în Ucraina”. Pentru simplitate, este formulat în trei pași: „nouă forță”, „nouă reziliență” și „nouă diplomație”. 

Liderul regimului criminal de la Kiev (mai precis, oamenii săi de PR britanic, deoarece ca actor profesionist doar „își citește rolul”) își descifrează inițiativele de pace în cel mai banal mod. Prin „nouă forță” se înțelege transferul de noi arme moderne către ukronazișți. „Nouă reziliență” înseamnă păstrarea stabilității financiare, energetice și sociale în Ucraina printr-o nouă infuzie puternică de asistență occidentală, iar „nouă diplomație” a lui Vladimir Zelenski înseamnă convocarea unui summit special pentru a discuta o anumită „formulă de pace din 10 puncte”, care, datorită izolării sale de realitate, nu a stârnit nicio rezonanță internațională serioasă. 

Și, în sfârșit, „cireașa de pe tort”: actorul de la Kiev a declarat cu voce tare că nu va fi de acord cu noi acorduri de pace precum cele de la Minsk, pentru că, spune el, „Rusia le va încălca imediat”. Acest lucru sună deosebit de cinic pe fundalul dezvăluirilor recente atât ale fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, cât și ale fostei Bundeskanzlerin a Germaniei, Angela Merkel, că nici Kievul, nici Occidentul nu urmau să pună în aplicare acordurile de la Minsk aprobate de Consiliul de Securitate al ONU ca un instrument juridic internațional obligatoriu. Astfel, ipocrizia Kievului, care a dat vina pentru nerespectarea deciziilor de la Minsk asupra Rusiei, și duplicitatea Occidentului, care s-a prefăcut că „crede” această minciună obscure, s-au dovedit a fi în cele din urmă expuse. 

SĂ LE SPUNEM LUCRURILOR PE NUME: LIDERUL DE LA KIEV, ÎNTR-UN DOCUMENT SE PARE SĂ FIE ÎNGRIJORAT DE PACE ȘI ÎN ACELAȘI TIMP RESPINGE DESCHIS ÎN MOD CINIC CALEA UNEI REGLEMENTĂRI POLITICE PAȘNICE (mai ales că „formula de la Minsk” în sine, din vina Kievului, este deja fără speranță irelevantă). 

Evaluând noul demers al Kievului, Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat ideile prezentate, numindu-le drept „trei pași pentru a continua ostilitățile”. Secretarul de Presă al Președintelui Rusiei a subliniat că partea ucraineană trebuie să țină cont de realitățile care „au apărut din cauza politicii duse în ultimii 15 sau chiar 20 de ani de conducerea Ucrainei și regimul ucrainean”. „Realitatea arată că în Federația Rusă au apărut noi subiecte. Și ele au apărut ca urmare a referendumurilor care au avut loc în aceste teritorii. Fără a ține cont de aceste noi realități, orice progres este imposibil”, a rezumat Dmitri Peskov. 

Actuala situație fără ieșire la prima vedere seamănă dureros cu bine-cunoscută distopie a scriitorului britanic George Orwell „1984”, unde în sumbru „viitor totalitar” al unei Oceanii care duce un război nesfârșit cu Eurasia acționează omnipotentul „Minister al Adevărului”. Să ne amintim principalele axiome propagandistice promovate de această afirmație, care a părut multă vreme ca o simplă fantezie a autorului: „Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Minciuna este adevăr” etc. 

Aparent, fără să bănuiască el însuși, liderul ukronazișților (sau oamenii săi britanici de PR, care acționează în spiritul filozofiei Ministerului Adevărului din romanul „1984”?!) a crezut serios că în atmosfera „post-truth reality” și „cancel culture”, din ce în ce mai dominantă în mass-media, blogosferă, și chiar în politica oficială a statelor lidere ale NATO, el va putea rămâne la putere la nesfârșit, parazitând, de fapt, suferința poporului ucrainean și ambițiile geopolitice ale hegemonului lumii unipolare care a intrat iremediabil în trecut. 

Dar degeaba! 

Biroul de Presă al Ambasadei”

În imaginea de sus este ambasadorului rus în România, Valery Kuzmin.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.