Top 5 motive pentru care Washingtonul e avantajat de continuarea sprijinirii Ucrainei. Analiza unui expert american în securitate națională


Top 5 motive pentru care Washingtonul e avantajat de continuarea sprijinirii Ucrainei. Analiza unui expert american în securitate națională

Expertul american în probleme de securitate națională, Michael Allen, a reliefat într-un editorial redactat pentru Fox News avantajele pe care le implică pentru SUA continuarea sprijinirii Ucrainei în războiul contra invadatorilor ruși. Allen a precizat că aceste avantaje țin atât de sumele mici pe care le investesc SUA în contextul actual pentru combaterea amenințării rusești, cât și de rivalitatea dintre Washington și Beijing. 

Redăm integral analiza realizată de Michael Allen:

"Congresul ia în considerare pentru sfârșitul anului un proiect de lege care să conțină alocarea a miliarde de dolari în cadrul unui nou ajutor militar pentru Ucraina. Este acordarea de sprijin suplimentar Ucrainei în interesul SUA?

În primul rând, luați în considerare acțiunile Rusiei. Rusia a fost mult timp un inamic geo-strategic al Statelor Unite, iar invazia sa din februarie 2022 asupra Ucrainei este doar ultima dintr-o serie de acțiuni ostile pentru securitatea americană și pacea internațională. Rusia și-a invadat vecinii în 2008 și 2014, a amenințat stabilitatea Aliaților NATO, a intervenit în politica SUA, a destabilizat Orientul Mijlociu prin intervenții în Siria și Libia, a încălcat acordurile de control al armelor, a folosit arme chimice împotriva dizidenților și a dezertorilor, respectiv a sponsorizat atacuri cibernetice contra SUA și a altor aliați NATO.

În al doilea rând, luați în considerare așa-numiții 'prieteni' ai Rusiei. Prin alianțele sale cu China, Siria și Iran, președintele rus Vladimir Putin a definit Rusia drept un adversar al SUA. Un Putin necontrolat va continua să intensifice tensiunile și să dăuneze și mai mult securității naționale și economice a SUA și a aliaților săi - inclusiv prin amenințarea folosirii armelor nucleare.

Dar după aproape 10 luni de lupte și cu sprijin financiar și material din partea SUA și Europei, Ucraina câștigă lupta împotriva lui Putin. Curajul Ucrainei și sprijinul public al Americii au consolidat securitatea națională și economică a SUA în cel puțin cinci moduri:

1. Ucraina împiedică răspândirea războiului

Războaiele mondiale încep în Europa, iar armata rusă mergând spre vest reprezintă un pericol clar și prezent pentru SUA și aliații săi din NATO. Restabilirea păcii depinde de faptul că Ucraina împinge rușii înapoi pe teritoriul lor. Întrucât sprijinul nostru ar permite Ucrainei să termine treaba, am preveni astfel un conflict european la scară mai largă care ar trage SUA într-un război mondial.

2. Ucraina degradează o Rusie ostilă

Ucrainenii fac Rusia să sângereze în ceea ce privește forța de luptă și echipamentele. Uitați niște calcule brute. În anul fiscal 2022, 730 de miliarde de dolari au fost alocate pentru Apărare. Începând cu invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei, SUA au cheltuit 19,3 miliarde de dolari pentru arme pentru ucraineni. Acesta este echivalentul cu aproximativ 2,6% din ceea ce cheltuim anual pentru Apărare. 2,6% este o investiție rezonabilă, având în vedere că ucrainenii degradează semnificativ capacitatea a ceea ce Strategia Națională de Apărare a SUA numește drept o amenințare 'acută'. O Rusie cu o capacitate de război redusă le oferă aliaților noștri europeni timp să-și construiască forțele pentru a-și îndeplini obligațiile NATO, un obiectiv de lungă durată al SUA. De asemenea, asta permite SUA să-și transfere resursele către Pacific pentru a ne proteja interesele economice și pentru a descuraja China să invadeze Taiwanul.

3. Succesul ucrainean ajută la restabilirea vitalității economice

Războiul ruso-ucrainean a afectat economiile europene și americane. A provocat creșteri ale prețului petrolului. Putin a folosit energia ca armă pentru a face presiuni asupra Europei să împingă Ucraina în discuții timpurii de pace. Europa e o mare putere economică, iar cu cât economia europeană intră mai adânc în recesiune, cu atât va afecta mai negativ economia SUA. O victorie a Rusiei ar putea însemna prețuri mai mari la energie și alimente pentru Europa și SUA. Cea mai bună modalitate de a consolida economia globală ar fi grăbirea unei victorii ucrainene.

4. O Ucraină victorioasă ajută în concurența SUA cu China

O preluare de către China a Taiwanului ar fi o calamitate economică pentru SUA și o lovitură irecuperabilă pentru puterea și influența Statelor Unite ale Americii. Taiwanul ar oferi Chinei o putere de piață mai mare și o apropiere de cele mai aglomerate căi de comerț internațional maritim, putere sporită pentru a domina Asia. Dar China urmărește tot ce se întâmplă în Ucraina.

Dacă Ucraina este forțată să înceapă negocieri timpurii, China ar putea concluziona că Occidentul nu a avut stomacul capabil să reziste suficient de mult pentru ca Ucraina să învingă Rusia. Astfel, dacă SUA și aliații săi demonstrează determinare, iar Ucraina reușește să-i împingă pe ruși, China se va gândi de două ori înainte de a invada Taiwanul.

Transferul de arme către ucraineni nu trebuie să fie în detrimentul formării forțelor americane în Asia pentru a descuraja China. În primul rând, Congresul ar trebui să finanțeze Inițiativa de descurajare a Pacificului și alte cereri de buget pentru teatrul asiatic. În al doilea rând, Congresul ar trebui să forțeze Pentagonul să fie foarte clar în privința compromisurilor dintre Europa și Asia. Acest lucru ar permite Congresului să aloce mai bine fonduri pentru sistemele de arme de sperietură și muniții. Totodată, Congresul ar trebui să ia măsuri urgente pentru a crește o bază industrială îmbunătățită, care se poate lupta cu o Rusie periculoasă și o Chină în creștere. De asemenea, Congresul ar trebui să ia în considerare faptul că succesul ucrainean ar aduce o înfrângere Chinei.

Potrivit comunității de informații din SUA, China și Rusia sunt 'mai aliniate decât în orice moment de la mijlocul anilor 1950'. O pierdere pentru Rusia e o pierdere pentru China. Avem nevoie de aliați din Asia care să ne sprijine împotriva Chinei. Dacă abandonăm Ucraina, potențialii noștri aliați asiatici vor concluziona că nu putem fi de încredere.

5. O victorie ucraineană promovează valorile americane

Comportamentul prădător al Rusiei este o amenințare pentru SUA, deoarece Rusia încearcă, împreună cu aliatul său China, să distrugă sistemul internațional de după al Doilea Război Mondial condus de SUA, construit pe libertate, deschidere economică și democrație.

O campanie ucraineană de succes ar fi un triumf al valorilor noastre asupra celor ale țărilor care își brutalizează populațiile, reprimă drepturile omului și amenință pacea și securitatea în timp ce au fantezii despre gloria pierdută. O victorie ucraineană promovează fundamentele păcii și securității, respectiv valorile occidentale de libertate, suveranitate, integritate teritorială și granițe internaționale recunoscute.

Succesul pe câmpul de luptă ucrainean a promovat interesele vitale ale SUA. Ucrainenii i-au pus pe fugă pe ruși și mai au nevoie de timp și arme pentru a termina treaba. Congresul ar trebui să rămână ferm împotriva lui Putin aprobând ajutor militar suplimentar.

Contribuabilii americani au fost generoși cu Ucraina și, pe măsură ce cerem mai mulți bani, republicanii ar trebui să efectueze o supraveghere viguroasă pentru a se asigura că sumele sunt cheltuite în mod responsabil. Republicanii au fost pe bună dreptate profund sceptici față de conduita afacerilor externe a președintelui Joe Biden de la retragerea greșită a Afganistanului și trebuie să fie asigurați că administrația Biden are un plan ce e dincolo de transferurile de arme.

Congresul ar trebui să preseze secretarii de stat și ai apărării privind strategia lor - și să insiste să vină des la Capitol Hill pentru a pleda pentru strategia în cauză. Republicanii ar trebui să urmărească o contabilitate detaliată a cheltuielilor administrației, dar sprijinul suplimentar va permite Ucrainei să-și mențină impulsul și să arate că Occidentul democratic dă dovadă de duritate și hotărâre în fața inamicilor geopolitici".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.