Cum e descurajată invazia chineză: Taiwanul confirmă că dispune de rachete capabile să lovească Beijingul


Cum e descurajată invazia chineză: Taiwanul confirmă că dispune de rachete capabile să lovească Beijingul

Fostul șef al Institutului Taiwanului de Știință și Tehnologie Chung-Shan (NCSIST), l-am numit pe Kung Chia-cheng, a dezvăluit că armata taiwaneză a dezvoltat rachete care sunt capabile să lovească adânc în teritoriul Chinei, inclusiv în Beijing.

Noua rachetă sol-suprafață de care dispune Taiwanul, Hsiung Sheng, a fost derivată din racheta de croazieră de atac terestru Hsiung Feng 2E și este clasificată în două tipologii, A și B, cu o rază de acțiune de 500 km și, respectiv, 1.000 km. Kung a scris că testarea a fost finalizată pe ambele tipuri în timpul administrației președintelui Chen Shui-bian.

Kung a dezvăluit că varianta A a rachetei Hsiung Feng are o rază de 500 de kilometri, iar testarea acestei arme s-a finalizat în 2004 în timpul mandatului său ca șef al NCSIST. Varianta B a rachetei Hsiung Feng are o rază de 1.000 de kilometri. Procedura de testare a acestei rachete s-a finalizat în 2007, iar prin adăugarea unui sistem de propulsie cu motor turboventilator poate zbura mai departe, iar cantitatea folosită de combustibil e mai mică. 

Rapoartele anterioare precizau că raza de acțiune estimată a Hsiung Sheng e de la 1.000 până la 1.200 de kilometri, permițându-i să lovească adânc în interiorul Chinei până la orașe precum Wuhan, respectiv de-a lungul coastei țării comuniste, până în nord la Qingdao (Tsingtao).

Potrivit unui raport de proiect prezentat în aprilie Yuanului Legislativ de către Ministerul taiwanez al Apărării Naționale, Hsiung Sheng are două tipuri de focoase, puternic explozive și fragmentare, care pot fi îndreptate către posturile de comandă, buncărele și pistele bazelor aeriene ale inamicului. Producția în masă a acestei rachete urmează să înceapă în acest an, iar aproximativ 131 sunt programate să fie finalizate până în 2025.

În plus, Kung a dezvăluit că Taiwanul a testat cu succes rachete balistice în timpul administrației Chen, iar proiectul extrem de confidențial cu numele de cod "Proiectul de proiectil țintă" aparținea proiectului Sky Bow, care a dezvoltat rachete de apărare aeriană. La acel moment, peste 400 de oameni erau implicați în proiect, potrivit lui Kung. El a adăugat că această rachetă, cu un diametru de un metru și o înălțime de 10 metri, a fost prima rachetă fabricată în Taiwan de această dimensiune.

El a mai menționat că Taiwanul a dezvoltat racheta de croazieră supersonică de mare altitudine Yun Feng, care poate atinge o viteză de trei ori cât e cea a sunetului și are o rază de acțiune de peste 1.000 de km. Se crede că versiunea extinsă a rachetei Yun Feng are o rază cuprinsă între 1.200 de kilometri și 2.000 de kilometri. Distanța de la Taipei la Beijing este de aproximativ 1.700 de km. (sursa: Taiwan News)

Președintele Parlamentului taiwanez, You Si-kun, avertiza China pe 12 iunie "să se gândească de două ori" înainte de a invada Taiwanul, deoarece armata taiwaneză dispune de rachete care pot ajunge la Beijing.

Acesta preciza că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a oferit Taiwanului o lecție și anume că nu poate pleca de la premisa că inamicul nu va ataca, motiv pentru care trebuie să fie desfășurate din timp pregătiri pentru un asemenea scenariu. El a avertizat cu privire la China că a devenit o putere hegemonică în Indo-Pacific care vrea să invadeze Taiwanul.

You a mai precizat că Beijingul nu va renunța la agresiunea împotriva Taiwanului, iar democrațiile din întreaga lume ar trebui să sprijine Taiwanul să se apere. Trebuie să existe "claritate strategică" pentru a arăta Chinei că războiul va fi foarte costisitor, a mai zis You.

Odată cu începerea războiului, China va deveni inamicul SUA, Japoniei, Australiei și a altor țări, a afirmat You. Pentru a descuraja China de la ideea de a întreprinde acțiuni militare împotriva Taiwanului, You a menționat că Taiwanul trebuie să fie în sine pregătit și că nu se poate baza doar pe alte țări. 

El a subliniat că avantajul defensiv al Taiwanului este reprezentat de strâmtoarea Taiwan, care e în mod natural o zonă complicată. Armata chineză trebuie să treacă strâmtoarea dacă vrea să atace Taiwanul, a spus You.

Yan a explicat că atunci când armata chineză va încerca să traverseze strâmtoarea Taiwan, navele sale vor fi scufundate de rachete antinavă și de rachete Hsiung Feng III. În situația în care trupele chineze vor acosta, va exista o luptă decisivă pentru a le împiedica să înființeze un cap de pod, a argumentat You.

Dacă acostarea are succes, You a precizat că toți cei din Taiwan trebuie să dea dovadă de aceeași hotărâre ca ucrainenii și să fie dispuși să moară. "Nu vom permite niciodată Chinei să înghită Taiwanul", a promis You. 

You a subliniat că, atunci când ocupa funcția de premier, era conștient de faptul că racheta taiwaneză Yun Feng fabricată din Taiwan era capabilă să lovească Beijingul, dar nu i s-a permis să dezvăluie acest lucru publicului. El a spus că racheta Yun Feng a fost acum produsă în masă.

El a remarcat că, spre deosebire de Chiang Kai-shek, care dorea să organizeze o invazie taiwaneză asupra Chinei, actualul Guvern de la Taipei nu va lua decizia de a ataca Beijingul sau Barajul celor Trei Defileuri. Cu toate acestea, înainte ca Beijingul să ia în considerare atacarea Taiwanului, You a spus că oficialii chinezi trebuie să ia în calcul faptul că Taiwanul are deja capacitatea de a ataca Beijingul. (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.