Ucraina, atac aerian dincolo de granița cu Rusia, asupra bazei de bombardiere strategice Tupolev de lângă Saratov


Ucraina, atac aerian dincolo de granița cu Rusia, asupra bazei de bombardiere strategice Tupolev de lângă Saratov

O explozie a avut loc pe aerodromul militar Engels în noaptea de 26 decembrie, anunță canalele independente de Telegram din Rusia, știrea fiind confirmată și de oficialii guvernamentali de la Moscova. În urma deflagrației, trei persoane au fost ucise și patru au fost rănite. Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că aeroportul a fost atacat de o dronă ucraineană, instituția confirmând și numărul morților, fără a pune, însă, victimele, pe seama proiectilelor lansate de dispozitivul de luptă ucrainean.

Publicația independentă Baza a postat pe canalul de Telegram un videoclip provenit de la o cameră de supraveghere a uneia dintre clădirile rezidențiale situate în baza militară Engels. Pe înregistrare se aude o explozie, fiind vizibil și un incendiu care, conform datelor oficiale, ar fi acoperit o suprafață de 120 de metri pătrați. Canalul TV Saratov 24 a relatat despre mai multe ambulanțe și mașini de pompieri care se îndreptau spre aerodrom.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că sistemele de apărare aeriană au doborât o dronă ucraineană în apropierea aerodromului militar Engels. „Ca urmare a căderii epavei dronei, trei soldați ruși care se aflau pe aerodrom au fost răniți mortal. Aeronavele de pe pistă nu au suferit nicio avarie” , a anunțat ministerul.

Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că forțele de securitate verifică informații despre incident la unitatea militară din Engels. Potrivit acestuia, infrastructura civilă a orașului nu a fost deteriorată. El a vorbit și în timpul precedentului atac ucrainean asupra aeroportului militar al orașului, cel din data de 5 decembrie.

„În rețelele de socializare și mass-media sunt difuzate informații despre starea de urgență din Engels în această seară. Nu au fost situații de urgență în zonele rezidențiale ale orașului. Nu există absolut nicio amenințare pentru locuitori. Toate poveștile despre evacuarea din oraș sunt o minciună flagrantă, creată cu mult dincolo de granițele țării”, a scris Busargin.

În dimineața zilei de 5 decembrie, aeroportul Engels-2 a fost și el atacat de o dronă. Din cauza exploziei, două bombardiere Tu-95 au fost avariate. Două persoane au fost rănite. În aceeași zi, dronele au atacat și un aeroport militar de lângă Ryazan. Trei persoane au murit.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a confirmat și el atacul cu drone. Ambele orașe sunt situate la 600-700 de kilometri de granița cu Ucraina. În octombrie, concernul de stat Ukroboronprom a sugerat că finalizează dezvoltarea unei drone de atac ucrainene cu o rază de acțiune de până la 1.000 de kilometri, dar până la atacurile asupra bazelor de lângă Saratov nu au existat dovezi ale utilizării acesteia.

Complexul din Engels este un amplasament militar cu bombardiere strategice situat la 14 kilometri est de Saratov. Engels este o bază majoră de operațiuni cu bombardiere și este singura locație de operare a Rusiei pentru bombardierul strategic Tupolev Tu-160. Baza are o pistă de 3.500 de metri și aproximativ 10 hangare de mari dimensiuni. A fost construită în perioada Uniunii Sovietice și poartă numele filosofului comunist Friedrich Engels.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.