SUA: jafurile din magazine au luat amploare în timpul furtunilor de zăpadă


  • ACP
  • Dec 27, 2022 17:06
  • 1030
SUA: jafurile din magazine au luat amploare în timpul furtunilor de zăpadă

Temperaturile scăzute și furtunile de zăpadă din ultimele zile din nordul statului New York au făcut ca una dintre problemele știute ale Statele Unite – jafurile din magazine – să ia amploare, conform presei americane. 

Presa locală a raportat că vitrinele multor magazine au fost sparte și marfa furată sau avariată, între acestea fiind incluse toate locațiile Wegmans și Tops din districtul Erie, care fuseseră închise din cauza vremii extreme, care a ucis cel puțin 27 de persoane numai în New York. 

Superintendentul poliției statului New York, Steven A. Nigrelli, a oferit o imagine total diferită de cea a presei, declarând că au fost trimise echipaje la doar doua locații unde au fost confirmate jafurile: „În acestea se fac investigații chiar acum, când vorbim. Acestea sunt incidente izolate și nu reflectă marea comunitate din vestul New York-ului și sunt sigur că se vor limita la acele două incidente – sau cel puțin aceasta este speranța noastră”

În schimb, primarul din Buffalo, Byron Brown, le-a declarat luni reporterilor că, exact în timp ce unii oameni își pierdeau viețile în furtuna aspră de iarnă, jefuitorii „cei mai josnici dintre cei mai josnici” au profitat de lipsa supravegherii magazinelor. „Din unele fotografii de pe rețelele de socializare cu acești jefuitori, am văzut ca ei nu au luat din magazine alimente și medicamente, ci doar articolele pe care le-au dorit”, a punctat Brown.

 „Așadar, aceștia nu sunt oameni în dificultate – aceștia sunt doar oameni care profită de un dezastru național și de suferința multora din comunitatea noastră pentru a lua ceea ce își doresc. Nu știu cum pot trăi chiar cu ei înșiși acești oameni, cum se pot privi în oglindă”, a adăugat Byron Brown.

Cele expuse de primarul din Buffalo au fost confirmate de doi locuitori din oraș, care au spus, pentru filiala locală a postului tv NBC: „A fost o furtună de o zi – nu este vorba despre o nevoie. Au furat televizoare”.

Presa locală a relatat și faptul că, așa cum a declarat comisarul de poliție orășenesc Joseph Gramaglia, autoritățile au reușit să facă câteva arestări legate de jafurile din weekend. „Am reușit în timpul furtunii să facem tranziția pentru revenirea agenților noștri la patrulare, în timp ce echipele noastre de căutare, salvare și recuperare ies și fac munca foarte dificilă de recuperare a cadavrelor”, a mai spus Gramaglia, potrivit The New York Post.

Un alt efect secundar al vremii extreme a fost creșterea bruscă a prețurilor, fapt despre care a lansat un avertisment guvernatoarea New York-ului, Kathy Hochul. „Mărirea prețurilor este ilegală. Biroul procurorului general și statul nostru sunt pregătite să investigheze orice plângere de creștere a prețurilor. Cei care se angajează în această practică dezgustătoare într-un moment în care oamenii din comunitatea noastră sunt afectați de vreme, când se străduiesc atât de mult să obțină cele de bază, când există o penurie pentru că magazinele au fost închise de vineri, apoi să le fie rușine. Vor respecta legea într-un mod pe care probabil nu l-au întâlnit. O să mergem după ei”, a mai spus guvernatoarea New Yorkului – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.