CIRC RUSESC: Scandal și bătaie pe obuze între mercenarii lui Prigojin și armata regulată a lui Gherasimov!


CIRC RUSESC: Scandal și bătaie pe obuze între mercenarii lui Prigojin și armata regulată a lui Gherasimov!

Debandada continuă în cadrul forțelor militare rusești implicate în războiul de agresiune din Ucraina. Recent, mercenarii neo-naziști din PMC Wagner, armata privată a lui Vladimir Putin, l-au insultat obscen pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate regulate ale Federației Ruse, Valery Gherasimov, pe fondul lipsei acute de obuze cu care invadatorii se confruntă pe frontul din Bakhmut. Autenticitatea incidentului a fost confirmată chiar de către proprietarul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, cel supranumit ”Bucătarul lui Putin” adăugând chiar că îl va forța, prin ”metode specifice”, pe Gherasimov, să acționeze și să le asigure muniție mercenarilor care luptă cu forțele de apărare ale Ucrainei.

Jignirile și înjurăturile wagneriților, adresate lui Gherasimov, apar într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare, imaginile fiind filmate pe fundalul cutiilor goale de muniție de obuzier, în poziții localizate ca fiind situate în vecinătatea orașului Bakhmut.

Mercenarii (cel mai probabil condamnați de drept comun pentru a lupta în Ucraina) i-au adresat comandantului militar rus Valery Gerasimov expresii de genul „Ești un ticălos” și ”Ești un diavol nenorocit”, acuzându-l pe liderul armatei regulate că a blocat intenționat aprovizionarea cu obuze „în timp ce băieții (n.r – criminalii eliberați din pușcării și înrolați în regimentele Wagner) mor"

Pe fondul lipsei acute de obuze din armata rusă, ministrul Apărării, Şoigu, și șeful Marelui Stat Major, Gerasimov, au ales să furnizeze muniție de artilerie în primul rând unităților de personal ale Forțelor Armate regulate ale Federației Ruse, lăsând armata privată a lui Prigojin fără sprijin de foc. Oligarhul rus Evgheni Prigojin a confirmat, pe canalul său de Telegram, autenticitatea apelului wagneriților, înregistrând un mesaj audio unde a spus că îl va forța pe Gherasimov să facă ce vrea, de fapt amenințându-l direct pe generalul rus, după care, demonstrativ, s-a deplasat și le-a strâns mâinile în semn de respect autorilor insultelor.

Armata Rusă stă pe un butoi cu pulbere

În momentul de față, armata rusă nu mai dispune de nicio rezervă de muniție pentru obuzier calibrele 152 și 122 mm. După epuizarea stocurilor din depozite, armata rusă a început să folosească doar acele obuze pe care le produce industria internă, în volume mult prea mici pentru un război pe scară largă. Există o competiție intensă între diversele comandamente militare pentru primirea obuzelor și, bineînțeles, Statul Major al Forțelor Armate regulate distribuie în primul rând obuze pentru trupele obișnuite, și nu pentru unitățile PMC Wagner sau efectivele de mobilizați.

În aceste condiții, deoarece succesul în război se capitalizează în domeniul politic și informațional, Prigojin, proprietarul PMC Wagner, are nevoie urgent de o victorie. Chiar dacă orașul nu are o importanță strategică pentru întreg războiul, Prigojin și-a propus să captureze Bakhmutul, mergând pe ideea că acest lucru îi va permite să arate că potențialul de luptă a companiei sale private este mult mai mare decât cea a armatei ruse regulate, urmând pe cale de consecință să obțină resurse suplimentare și influență. 

Ca atare, între Prigojin și Kadîrov - proprietari armatelor private de wagneriți și kadîroviți, pe de o parte, și ministrul apărării Shoigu și șeful Statului Major, Gherasimov, are loc în acest moment o confruntare pentru supremație ireconciliabilă, pe care Putin nu vrea să o ”deranjeze”, gândind că poate obține beneficii în materie de performanță militară de pe urma acesteia. Prigojin și Kadîrov ar dori să-i îndepărteze pe Shoigu și pe Gherasimov și să-i înlocuiască cu acoliții lor. Prigojin însuși ar dori să preia postul de ministru al apărării și îl promovează în mod continuu pe comandantul războiului din Ucraina, generalul colonel Surovikin, ca fiind omul cel mai potrivit să preia postul de șef al Statului Major, după eventuala debarcare a lui Gherasimov. Conflictul este de lungă durată și ireconciliabil - firmele lui Prigojin au încercat în mod repetat să ia locul principalului furnizor de alimente pentru Ministerul Apărării, dar de fiecare dată Shoigu a luptat împotriva acestor încercări. Acum, soarta multor ani de intrigi depinde de capturarea lui Bakhmut.

Cine îl mai oprește pe Prigojin?

Atitudinea indiferentă a lui Prigojin, jignirile lui nesancționate la adresa armatei, arată totuși că ”Bucătarul lui Putin” beneficiază de sprijinul Kremlinului. Altfel, pentru doar na dintre frazele rostite, Prigojin și mercenarii lui ar fi fost, conform legilor actuale, imediat trași la răspundere penală pentru discreditarea armatei ruse. Generalii și ofițerii ruși au fost deja supuși în mod repetat la insulte publice de către Prigojin și Kadîrov, dar Ministerul rus al Apărării ezită să-și apere în mod public comandanții, fapt care spune totul despre incapacitatea Forțelor Armate regulate ruse de a efectua reforme de management de înaltă calitate în conducerea de vârf sub o asemenea presiune.

Când doi comandanți ruși se ceartă, Ucraina câștigă...

În tot acest context conflictual intern, Rusia a pierdut superioritatea absolută la nivelul puterii de foc, iar acum Ucraina are toate oportunitățile de a-și crea o poziție de supremație în ceea ce privește focul pe câmpul de luptă în anul următor. 

Războiul trece în stadiul de confruntare între sistemele industriale, numărul de trupe și tunuri nu mai are o importanță cheie. Acum este important cine va putea folosi un număr mai mare de obuze și proiectile de mortier și cine va fi capabil să doboare mai multă muniție asupra inamicului. Războiul va fi câștigat printr-o planificare mai bună a apărării și o producție mai mare de muniție și, cel puțin pentru anul care urmează, planificarea producției comune în Europa și Ucraina și asumarea comenzilor pentru toți producătorii străini de obuze și mine, din Statele Unite până în Pakistan, par să permită Ucrainei să obțină superioritate față de industria rusă de apărare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.