Kuleba îl trimite pe Viktor Orban să discute cu șeful său de la Moscova privind retragerea trupelor ruse din Ucraina, pentru a arăta astfel că dorește cu adevărat pacea. Declarațiile premierului ungar care au înfuriat Kievul


Kuleba îl trimite pe Viktor Orban să discute cu șeful său de la Moscova privind retragerea trupelor ruse din Ucraina, pentru a arăta astfel că dorește cu adevărat pacea. Declarațiile premierului ungar care au înfuriat Kievul

Declarațiile premierului maghiar Viktor Orban demonstrează atât disprețul său patologic față de Ucraina, țară care rezistă agresiunii ruse, cât și propria miopie politică, a precizat Ministerul ucrainean de Externe pe fondul unor afirmații făcute de șeful Guvernului de la Budapesta privind o așa-zisă formulă de pace. 

Astfel, Guvernul de la Kiev i-a transmis lui Viktor Orban că în cazul în care e atât de interesat de identificarea unei formule de pace, atunci ar trebui să-și folosească relația strânsă cu Moscova pentru a convinge regimul Putin să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei.

"Declarațiile premierului Ungariei demonstrează disprețul său patologic față de Ucraina și poporul ucrainean, care rezistă agresiunii ruse, precum și propria miopie politică. Până la urmă, înfrângerea Ucrainei în război, pe care Viktor Orban o cere indirect, ar duce la o amenințare directă a Rusiei pentru Ungaria și unguri. Liderul maghiar ar trebui să se întrebe dacă el își dorește pacea. Dacă răspunsul este afirmativ, el trebuie să-și folosească legăturile strânse cu Moscova pentru ca aceasta să oprească agresiunea împotriva Ucrainei și să-și retragă trupele", a reliefat Ministerul ucrainean de Externe, condus de Dmytro Kuleba.

Pe parcursul unui interviu acordat pentru publicația maghiară Magyar Nemzet, Orban a confirmat poziția țării sale potrivit căreia este necesară o încetare a focului în acest război, urmată de negocieri de pace, afirmând totodată că Ucraina poate continua lupta doar atât timp cât SUA o susțin cu bani și arme. De asemenea, Viktor Orban a exonerat de vină Rusia pentru războiul ce se desfășoară, spunând că se poate ajunge la pace în funcție de ceea ce doresc americanii, sugerându-le chiar să negocieze cu Moscova încetarea războiului fără a ține cont de cerințele Ucrainei. 

"Ucraina poate să lupte doar atâta timp cât Statele Unite o sprijină cu bani și arme. Dacă americanii își doresc pace, atunci va fi pace", a spus Orban. 

Șeful Guvernului de la Budapesta declarase în repetate rânduri că pacea în Ucraina poate fi înfăptuită doar prin negocieri între Rusia și Statele Unite. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.