Regimul sinistrului Lukașenko a condamnat la ani grei de închisoare trei partizani anti-Kremlin. Faptele de eroism autentic pe care aceștia le-au întreprins pe parcursul primelor zile ale războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei


Regimul sinistrului Lukașenko a condamnat la ani grei de închisoare trei partizani anti-Kremlin. Faptele de eroism autentic pe care aceștia le-au întreprins pe parcursul primelor zile ale războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei

În Belarus, Tribunalul Regional Homiel a condamnat trei "partizani feroviari" belaruși la ani grei de închisoare, a raportat Viasna Human Rights Centre. În primele zile ale invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, cei trei bărbați din Svietlahorsk au încercat să perturbe circulația feroviară a echipamentului militar rusesc pe teritoriul Belarusului. 

Dzmitryi Ravich s-a ales cu o condamnare la 22 de ani într-o închisoare cu regim strict. De asemenea, Dzianis Dzikun și Aleh Malchanau au fost condamnați la 23 de ani, respectiv la 21 de ani de închisoare cu regim strict. Mai mult, toate bunurile de valoare ridicate în timpul perchezițiilor au fost predate statului.

"Pe 28 februarie 2022 (a patra zi a invaziei rusești la scară largă - n.red.), cei trei au incendiat un cabinet cu echipamente electronice de pe linia de cale ferată Zherdz-Astankavichy din districtul Svietlahorsk. Ca urmare, semafoarele și circulația de pe unul dintre tronsoanele căii ferate Zhlobin – Kalinkavichi, care continuă spre Ucraina, au fost oprite. Această cale ferată a fost construită în timpul Primului Război Mondial inclusiv pentru a transporta trupe în direcția sud-vest", a precizat Viasna Human Rights Centre.

Ei au fost reținuți la Svietlahorsk în data de 4 martie și acuzați în temeiul mai multor articole din Codul Penal: partea 3 a articolului 289 (act de terorism), partea 2 și 4 din articolul 309 (daune intenționate aduse vehiculelor sau căilor de transport), partea 1 din articolul 356 (trădarea statului) și partea 3 a articolului 361 (crearea unei formațiuni extremiste sau participarea la aceasta).

"Procesul s-a desfășurat cu ușile închise timp de trei luni, motiv pentru care poziția celor trei deținuți politici nu este cunoscută. Judecătorul Anatol Sotnikau a pronunțat sentința", a mai precizat Viasna Human Rights Centre.

Pe 21 martie, activiștii pentru drepturile omului i-au recunoscut pe cei trei belaruși drept prizonieri politici.

Pe 24 noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție "cu privire la represiunea în curs de desfășurare în Belarus împotriva opoziției democratice și a societății civile", în care numele celor trei cetățeni din Svetlana au fost invocate ca exemple de represiune pe fondul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. (sursa: Euromaidan Press)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.