Sondaj: Majoritatea ucrainenilor consideră că negocierile cu Rusia sunt imposibile. Procentul celor ce cred în victoria împotriva hoardelor Kremlinului e covârșitor


Sondaj: Majoritatea ucrainenilor consideră că negocierile cu Rusia sunt imposibile. Procentul celor ce cred în victoria împotriva hoardelor Kremlinului e covârșitor

În Ucraina, 60% dintre cetățeni nu susțin varianta negocierilor cu Rusia - nici dacă asta ar duce la salvarea de vieți, potrivit unui sondaj realizat de Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv în cooperare cu serviciul sociologic al Centrului Razumkov. Rezultatele sondajului au fost prezentate joi, 29 decembrie.

"Societatea ucraineană, după toate crimele comise de Rusia, pur și simplu nu crede că Rusia este capabilă să încheie acorduri de pace ferme și de durată. Am observat că peste 60% (dintre cei chestionați - n.red.) au spus că nu susțin negocierile cu Rusia nici măcar de dragul de a salva vieți. În același timp, 23%, aproape unul din cinci, consideră că, pentru a salva vieți, este necesar să se negocieze cu Rusia. Iar 17% dintre respondenți au spus că fie nu sunt de acord cu oricare dintre aceste declarații ori nu și-au putut forma o opinie clară în această privință", a declarat Petro Burkovskyi, directorul executiv al Fundației pentru Inițiative Democratice.

Potrivit sondajului, 93% dintre respondenți cred în victoria Ucrainei în război și doar 3% dintre respondenți se îndoiesc cu privire la asta. Dintre cei care cred în victoria Ucrainei, 39% consideră că aceasta va veni înainte de vara anului 2023, 22% cred că acest lucru se va întâmpla peste un an sau doi, iar 20% consideră că se poate realiza în lunile următoare.

Sondajul a arătat că cel mai important eveniment militar al anului 2022 a fost pentru 39% dintre ucraineni apărarea Mariupolului, pentru 37% eliberarea Hersonului, iar pentru 33% eliberarea regiunilor Cernihiv, Kiev și Sumy.

Sondajul a fost realizat în perioada 13-21 decembrie.de Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv împreună cu serviciul sociologic al Centrului Razumkov.

Au fost intervievați un total de 2.018 respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare a sondajului nu depășește 2,3%. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.