Independența spirituală a Ucrainei. Sondaj: Majoritatea ucrainenilor susțin interzicerea bisericilor ortodoxe aflate sub tutela Moscovei


Independența spirituală a Ucrainei. Sondaj: Majoritatea ucrainenilor susțin interzicerea bisericilor ortodoxe aflate sub tutela Moscovei

Aproape 80% dintre ucraineni cred că Guvernul ar trebui să intervină într-o măsură sau alta în activitățile desfășurate de Biserica Ortodoxă Ucraineană aflată sub tutela Patriarhiei de la Moscova (UOC-MP). Aproximativ 54% cred că această biserică ar trebui să fie complet interzisă în Ucraina.

Aceste date au fost reflectate de un sondaj realizat în toată Ucraina de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev (KIIS) în perioada 4-27 decembrie.

Pe parcursul sondajului, respondenților li s-au adresat întrebări cu privire la politica adecvată a autorităților cu privire la Biserica Ortodoxă Ucraineană controlată de Moscova. Acestora li s-a oferit trei opțiuni din care să aleagă: de la interdicția completă până la neingerința completă (care să implice doar investigarea unor presupuse infracțiuni). S-a propus și o poziție de "compromis", în care biserica să nu fie interzisă complet, ci să se stabilească un cadru de supraveghere și control al Guvernului asupra acesteia.

"78% dintre ucraineni consideră că Guvernul ar trebui să intervină într-un fel sau altul în activitățile UOC-MP", a relevat sondajul. 

Acest segment de 78% e împărțit în două tipuri de răspuns:

-54% consideră că această biserică ar trebui interzisă complet în Ucraina. 

-24% susțin o abordare oarecum "mai blândă", care nu presupune o interdicție completă, ci prevede stabilirea unui cadru guvernamental de control și supraveghere.

În același timp, doar 12% dintre respondenți consideră că nu trebuie făcut nimic în acest sens și că ar trebui cercetate doar anumite cazuri posibile de infracțiuni.

De asemenea, potrivit datelor sondajului, sprijinul în rândul ucrainenilor vorbitori de limbă rusă pentru poziția proactivă a autorităților cu privire la UOC-MP este de asemenea semnificativ - 68% (44% sunt în favoarea interzicerii totale a acestei biserici, 24% susțin stabilirea unui cadru guvernamental de control și supraveghere). Spre comparație, dintre ucrainenii bilingvi, 52% sunt în favoarea interzicerii totale a UOC-MP, iar 28% sunt în favoarea supravegherii și controlului de stat. Printre vorbitorii de ucraineană, 60% susțin interzicerea acestei biserici, respectiv 23% sunt în favoarea stabilirii unui cadru guvernamental de control și supraveghere. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.