Propaganda rusă fabrică dezinformări despre desfășurarea unor "proteste" în Ucraina, folosind imagini din urmă cu doi ani. Trompetele Kremlinului nu au fost în stare nici să indice corect localitatea în care au avut loc cu mult timp în urmă respectivele manifestații


Propaganda rusă fabrică dezinformări despre desfășurarea unor "proteste" în Ucraina, folosind imagini din urmă cu doi ani. Trompetele Kremlinului nu au fost în stare nici să indice corect localitatea în care au avut loc cu mult timp în urmă respectivele manifestații

Un miting care a avut loc în urmă cu doi ani a fost prezentat de propaganda rusă drept o acțiune ce s-a desfășurat în decembrie 2022. Mai mult, vuvuzelele Kremlinului au raportat greșit orașul în care s-a desfășurat protestul de acum doi ani pe care-l prezentau ca fiind recent.  

Instituțiile de propagandă ale Kremlinului și canalele de Telegram au rostogolit un videoclip în care pensionarii și persoanele cu dizabilități din orașul Berdiciv, regiunea Jytomyr, ar fi ars facturile la utilități în semn de protest.

Propagandiștii asigură că videoclipul a fost filmat în 2022 și că oamenii din filmare protestează împotriva acțiunilor autorităților ucrainene, care ar fi crescut costurile la utilități pentru populație.

Aceasta e o dezinformare grosolană. Videoclipul a fost de fapt filmat într-o altă zonă din regiunea Jytomyr - orașul Malyn. Oamenii au protestat împotriva introducerii plății suplimentare pentru transportul gazelor, dar evenimentul a avut loc în ianuarie 2020, nu în decembrie 2022, așa cum susțin rușii. Videoclipul original poate fi găsit pe canalul de YouTube al publicației online Bukvy.



Jurnaliștii publicației regionale Zhytomyr.info au scris, la rândul lor, despre eveniment la acea vreme.

În ciuda războiului, tarifele la gaze în Ucraina nu s-au schimbat în ultimele 10 luni. Potrivit Ministerului de Finanțe, în decembrie 2022, prețul gazului pentru gospodării a rămas la nivelul de 8 grivne pe metru cub.

De asemenea, conform rezoluției Cabinetului de Miniștri nr. 506, în timpul legii marțiale este interzisă încetarea prestării de servicii de utilități către populație în caz de neplată sau neachitare integrală a facturilor.

În acest fel, persoanele care nu își plătesc facturile nu se vor confrunta cu amenzi sau penalități și nici nu vor fi lipsite de acces la electricitate, gaz sau apă curentă. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.