DOCUMENT. Dezvăluire după 33 de ani! Ce APEL voia Seniorul Corneliu Coposu să transmită românilor, la TVR, pe 22 decembrie 1989. Mesajul a fost oprit de la difuzare chiar de bolșevicul Silviu Brucan, care a răcnit: ”Oricine, dar ăsta nu!” Textul apelului


DOCUMENT. Dezvăluire după 33 de ani! Ce APEL voia Seniorul Corneliu Coposu să transmită românilor, la TVR, pe 22 decembrie 1989. Mesajul a fost oprit de la difuzare chiar de bolșevicul Silviu Brucan, care a răcnit: ”Oricine, dar ăsta nu!” Textul apelului

Fost șef de cabinet al regretatului Senior și director executiv al Fundației ”Corneliu Coposu”, domnul Ion-Andrei Gherasim dezvăluie, pe Facebook, un document istoric absolut excepțional. 

Mai exact, este vorba despre apelul scris de către Seniorul Corneliu Coposu în ziua de 22 decembrie 1989, pe care voia să-l citească la Televiziunea Română ”liberă”, la ora 18.00. Ajuns la intrarea de pe strada Pangratti, a scris pe un bilețel cine este și a rugat ofițerul de la poartă să-l trimită în Studioul 4 de unde se făceau transmisiile în direct. Bilețelul, pe care era scris ”Corneliu Coposu, fost secretar particular și politic al lui Iuliu Maniu” a ajuns direct în mâinile bolșevicului Silviu Brucan, care, citind cele scrise, a albit instantaneu (episod relatat de regretatul Ion Caramitru) și a răcnit la ofițer: ”Oricine, dar ăsta nu!”

După 33 de ani, Ion-Andrei Gherasim a publicat mesajul pe care Corneliu Coposu dorea să-l transmită românilor la 22 decembrie 1989 (detalii AICI). Îl publicăm și noi în integralitate: 

„Români! 

Dumnezeu este cu noi!

Să păstrăm o clipă de tăcere pioasă în memoria celor care și-au vărsat sângele pentru libertatea care începe astăzi și pentru noi. Îmbrățișăm cu toată căldura sufletului nostru pe străluciții noștri tineri, studenți, elevi, muncitori, care au înfruntat cu pieptul deschis gloanțele nelegiuite ale dictaturii și au înfrânt prin eroismul lor cel mai tiranic și mai despotic regim de teroare din istoria milenară a României. Aducem omagiul nostru muncitorilor noștri dragi, care au păstrat în suflete dragostea lor de libertate și care au dovedit că sufletul românesc nu poate fi îngenuncheat.

Salutăm cu dragoste armata noastră vitează care s-a alăturat poporului din care se trage. Țara a trecut prin clipe zguduitoare până când poporul nostru umilit și amenințat în însăși integritatea sa ideologică și-a dobândit, prin crâncenă luptă, libertatea. Aducem, în acest moment istoric, închinarea noastră marilor patrioți ai istoriei noastre, uciși de sângeroasa dictatură: Iuliu Maniu, Constantin Brătianu, Ion Mihalache, George Brătianu, Titel Petrescu, celor peste treizeci de mii de martiri căzuți sub gloanțele ucigașe ale dictaturii sau morți în temnițe, lagăre și ocne.

Aducem omagiul nostru națiunilor care ne-au încurajat și sprijinit în lupta noastră. Izbânda noastră ne ferește de judecata severă a viitorului.

Cel care vă vorbește a înfruntat pușcăriile comuniste vreme de 17 ani, a fost târât în hrubele securtății de 184 de ori, în ultimii ani de dictatură și a suportat 27 de percheziții domiciliare numai pentru vina de a fi fost secretar general adjunct al Partidului Românesc condus de Iuliu Maniu, scos în afara legii în 1947.

Facem un apel fierbinte la ordine și calm.

Întregul nostru popor trebuie să dea dovadă de patriotism și înțelepciune.

Trăiască România!”

București, 22 Decembrie 1989”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.