Poliția de patrulare a Ucrainei: cum luptă polițiștii împotriva invadatorilor ruși în cele mai fierbinți locuri din prima linie. Riscuri ridicate, salarii mici / Anna Neplii


Poliția de patrulare a Ucrainei: cum luptă polițiștii împotriva invadatorilor ruși în cele mai fierbinți locuri din prima linie. Riscuri ridicate, salarii mici / Anna Neplii

Polițiștii departamentului de patrulare al Poliției Naționale a Ucrainei s-au pregătit încă din 2014 pentru o invazie rusească la scară largă. Atunci, trupele rusești au ocupat și au anexat Crimeea, intrând pentru prima dată în Donbas. De-a lungul ultimilor ani, polițiștii de patrulare au devenit un ajutor vital pentru Forțele Armate ale Ucrainei. 

În primele zile ale ofensivei totale din februarie, când rușii au încercat să cucerească Kievul, polițiștii au colaborat cu toate unitățile disponibile și cu instituțiile abilitate pentru a coordona apărarea orașelor. În prezent, departamentul are 40 de divizii și în jur de 16.000 de angajați cu normă întreagă. Ofițerii de poliție sunt angrenați în multe acțiuni comune cu diferite unități ale armatei. 

„Niciunul dintre oamenii noștri nu și-a părăsit postul – toți au rămas acolo unde aveau ordin să fie și unde era cea mai mare nevoie de ei. Polițiștii de patrulare din regiunea Lugansk – inclusiv cei din Severodonețk și Lysychansk – au fost acolo până în cel din urmă moment, până când rachetele rusești au năruit clădirile. Din Severodoneţk am evacuat aproximativ 40.000 de civili. În prezent, conform recensământului populaţiei, acolo rămân aproximativ 10.000 de oameni”, a precizat Yevheniy Jukov, șeful departamentului de patrulare, care poartă numele de „Marshal”. 

Activitatea poliției de patrulare din orașele blocate s-a schimbat complet de-a lungul ultimelor luni. De la patrularea obișnuită, polițiștii au trecut la misiuni de recunoaștere și de combatere a grupărilor subversive, participând în mod uzual la luptele cu rușii, asigurând escortarea convoaielor umanitare, evacuarea oamenilor și ajutarea armatei cu logistică. 

Prim-adjunct al șefului poliției de patrulare din Ucraina, Oleksiy Biloshytsky, a explicat, pentru Kyiv Post: „Luăm oamenii din locurile în care nimeni nu vrea să meargă. S-ar putea să ni se spună că o anumită zonă este deja ocupată, dar totuși intrăm și îi ajutăm să iasă. Majoritatea evacuărilor au succes și continuăm să-i evacuăm pe oamenii prinși în teatre de operațiuni”. 

În regiunea Lugansk, convoaiele de evacuare asigurate de poliția de patrulare au continuat până pe 30 mai, când ultimul camion de evacuare a plecat sub focul mortierelor rusești. De asemenea, polițiștii au coordonat și evacuările din anumite zone ale Kievului. În timpul blocadei Kievului, a fost creată o unitate specială de poliție, a cărei activitate inițială a fost de a efectua operațiuni ofensive. În Mykolaiv, o unitate de patrulă a protejat aeroportul.Vitaliy Danyla – șeful poliției de patrulare din regiunea Mykolaiv – a oprit tancurile rusești printr-o ambuscadă de succes. Ivan Bazarenko – un comandant al unității din regiunea Herson – a reușit să-i unească pe oameni și să coaguleze rezistența din zonă. 

„Unitatea noastră a fost printre primele care au intrat în Irpin sub focul greu de mortiere. Cu o săptămână înainte ca orcii [rușii] să plece, poliția a apărat acea zonă. Apoi am extins unitatea și ne-am continuat operațiunile în mai multe direcții”, a spus Biloșytski.

Polițiștii de patrulare au salvat multe vieți și în timpul incendiilor din Kiev, uneori cu prețul propriilor vieți. 

Poliția de patrulare are nevoie de o modernizare a armamentului și în general a echipamentelor pe modelul existent în țările NATO. Atunci când departamentul a fost înființat, polițiștii nu aveau nici măcar veste antiglonț și a trebuit să treacă destul timp până când s-a rezolvat acest aspect elementar. 

„Înainte de invazia rusească la scară largă, un polițist era plătit cu 13.000 de grivne pe lună. Banii ăștia îți ajung ca să închiriezi o garsonieră într-o zonă mărginașă și pentru a plăti utilitățile, însă de mâncat nu mai mănânci nimic… Aceasta este o problemă la nivel național, care ar trebui ridicată în Rada Supremă. Acum se plătesc bonusuri, pentru că inamicul este aici. Cred că până acum toată lumea a văzut că, dacă nu ne hrănim armata și toate celelalte forțe, atunci le vom hrăni pe ale altcuiva”, a concluzionat Yevheniy Jukov, șeful polițiștilor de patrulare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.