Bonduelle, acuzată că a oferit trupelor ruse mii de pachete cu alimente. Compania franceză neagă cele vehiculate


Bonduelle, acuzată că a oferit trupelor ruse mii de pachete cu alimente. Compania franceză neagă cele vehiculate

Cu prilejul Anului Nou, Bonduelle, o companie franceză care produce conserve de legume, le-ar fi făcut cadou trupelor ruse pachete cu alimente, conform celor spuse de pagina rusă Yartsevo LIVE, găzduită de rețeaua socială VKontakte. 

Într-o postare, ștearsă între timp, Yartsevo publicase fotografii cu soldați ruși primind conserve Bonduelle. 

În mesajul de felicitare care a însoțit fiecare set de conserve, compania ar fi scris: "Dragă soldat, vă felicităm de Anul Nou! Vă dorim toate cele bune și o victorie rapidă!".

În total, au fost distribuite 10.000 de astfel de seturi de conserve, potrivit postării.

În aceeași postare, se preciza că acțiunea companiei ar face parte integrantă din "responsabilitatea socială a afacerii Bonduelle".

Totodată, postarea a citat-o pe directoarea reprezentanței Bonduelle din Rusia, Ekaterina Eliseeva, care ar fi spus: "Nu doar cadourile în sine sunt importante, ci și urările de bine. Fiecare luptător va primi și un pliant cu o urare. Dorințele sincere pentru o victorie rapidă nu sunt mai puțin importante decât pachetul alimentar în sine".

Potrivit unui articol al publicației Forbes Rusia din anul 2019, Ekaterina Eliseeva a studiat la Academia FSB.

Postarea de pe VKontakte a fost între timp ștearsă.

În Ucraina, acțiunile Bonduelle au provocat indignare, iar internauții au făcut apel la boicotarea produselor companiei.

În mai 2022, Bonduelle a declarat că va continua să lucreze în Rusia, deoarece "consideră că este de datoria sa să ofere oamenilor acces la alimente de bază și să facă tot posibilul pentru a evita penuria de alimente".

"Ca parte a misiunii sale, compania asigură continuitatea activităților sale în Rusia pentru a hrăni nu doar 145 de milioane de ruși, ci și 90 de milioane de locuitori din țările vecine, care sunt aprovizionați cu produse ale fabricilor Bonduelle din Rusia", preciza compania. 

De asemenea, Bonduelle își anunțase intenția de a direcționa toate profiturile obținute din vânzarea produselor fabricate în Rusia către viitoarea "reconstrucție a infrastructurii deteriorate a ecosistemelor agricole și alimentare din Ucraina".

Ca reacție la postarea paginii Yartsevo, Bonduelle a acuzat o dezinformare. 

"Pe 30 decembrie, rețelele sociale rusești au răspândit informații înșelătoare despre activitatea noastră în Rusia. Informațiile și declarațiile atribuite companiei Bonduelle și conducerii acesteia sunt false. Grupul Bonduelle își menține activitățile în Rusia cu singurul obiectiv de a se asigura că populația are acces la alimente esențiale în Rusia și în țările învecinate", a transmis Bonduelle. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.