Germania colcăie de agenți plătiți de Putin să discrediteze imaginea Ucrainei la nivel internațional


Germania colcăie de agenți plătiți de Putin să discrediteze imaginea Ucrainei la nivel internațional

În Germania, există o întreagă rețea de agenți plătiți de oamenii lui Putin, care promovează narațiunile de la Kremlin și încearcă să întoarcă Berlinul împotriva sprijinirii Ucrainei, este concluzia unei anchete a jurnaliștilor agenției Reuters, publicată în data de 3 ianuarie.

„Prin interviuri, analize ale postărilor de pe rețelele sociale și alte informații disponibile public, Reuters a identificat figuri cheie care promovează o poziție pro-rusă în Germania de la începutul războiului”, se arată în ancheta.

În special, jurnaliştii Reuters au identificat organizatorii şi principalii participanţi ai mitingului pro-rus din septembrie de la Köln, care au cerut guvernului german să înceteze sprijinirea Ucrainei şi să încheie pace cu Protagonista acestei demonstrații și a mai multor alte evenimente pro-ruse a fost Olena Kolbasnikova, originară din Ucraina, care acum locuiește în Germania. 

Kolbasnikova organizează acțiuni pro-ruse împreună cu soțul ei, care este un fost ofițer al Forțelor Aeriene Ruse, Rostislav Teslyuk. Acesta și-a schimbat numele în Max Schlund când s-a mutat în Germania, în urmă cu zece ani. În vara anului 2022, cuplul a vizitat estul Ucrainei, care este ocupată temporar de Rusia, aparent în scopul distribuirii de ajutoare umanitare. Agenţiile guvernamentale ruse au finanţat această acțiune cât şi zborul celor doi agenți către Moscova, pentru participarea la o conferinţă la care a vorbit chiar Vladimir Putin .

Jurnaliștii Reuters au identificat mai mulți responsabili ai acțiunii pro-ruse de la Köln, care au participat la numeroase întâlniri ale așa-numiților „cazaci ruși” din Germania. Unul dintre ei, Andrii Harkivskyi, originar din regiunea Tomsk, are o mică afacere în domeniul transportului de mărfuri în apropiere de Köln. Ceilalți doi sunt Volodymyr Felk și Serhii Shnayder. Cu ei se afla și gardianul clubului de noapte Hryhoriy Kramer, care este membru al „Uniunii Soldaților-Cazaci din Rusia și din străinătate”.

Un alt agent rus în Germania este Oleg Yeremenko, șeful unei companii de construcții din Berlin, care a fost ofițer al informațiilor militare ruse. Yeremenko a participat la panelul de discuție „Pacea cu Rusia” în cadrul festivalului „Pace și Solidaritate”, organizat de Partidul Comunist din Germania. Eremenko este, de asemenea, membru al consiliului de administrație al unei organizații numită Desant, care este formată din fosti militari rusi. Împreună cu diplomații ruși, Yeremenko a apărut la evenimente de comemorare a soldaților sovietici care au murit în Germania. 

În plus, Yeremenko este familiarizat cu teroristul rus Igor Girkin (Strelkov) . Într-un comentariu pentru Reuters, el a confirmat că a lucrat pentru serviciile secrete militare ruse, dar a spus că se află în Germania „în, să zicem, calitate de civil”.

O altă persoană implicată în ancheta Reuters este un motociclist din Germania de Est, Jan Riedel , președinte al unei organizații numită Suflete germano-ruse. Asociația participă sistematic la evenimente pro-ruse din Germania. Riedel și membrii organizației publică adesea imagini pe rețelele de socializare care ar fi mărturie despre bombardarea cu artilerie a clădirilor rezidențiale și a infrastructurii civile din estul Ucrainei de către Forțele Armate ale Ucrainei.

Toți cei enumerați au răspândit, încă de la începutul războiului, narațiunile Kremlinului în rândul publicului vorbitor de germană de pe internet. Astfel, analiza resurselor Telegram în limba germană a scos la iveală cel puțin 27 de canale care funcționează pentru o audiență de aproximativ 1,5 milioane de abonați. Unul dintre aceste canale este Putin Fanclub, al cărui administrator este un susținător al partidului de extremă dreaptă pro-rus „Alternativa pentru Germania”, pe nume Vyacheslav Seewald.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.