Tancurile Poloniei, gata de luptă împotriva Rusiei! Când ar putea începe înarmarea Ucrainei


Tancurile Poloniei, gata de luptă împotriva Rusiei! Când ar putea începe înarmarea Ucrainei

Polonia are în vedere posibilitatea de a preda Ucrainei propriile tancuri Leopard de fabricație germană de îndată ce această problemă va fi reglementată la nivel european împreună cu ceilalți parteneri ai efortului comun de război. 
De la începutul invaziei ruse pe scară largă, Polonia a transferat deja în Ucraina peste 240 de tancuri modernizate de tip sovietic, iar acum Varșovia ia în considerare posibilitatea de a-și trimite întreaga armată de tancuri Leopard în Ucraina, în lupta împotriva invadatorilor ruși.

Polonia are în serviciu în acest moment peste 240 de tancuri Leopard, suficiente pentru două brigăzi de blindate de luptă și, după cum a comentat Slawomir Debski, directorul Centrului de analiză din Varșovia al Institutului Polonez de Afaceri Internaționale, viteza transferului depinde doar de cât de repede va primi Polonia tancurile sale de rezervă pe care le-a comandat deja din Coreea de Sud și SUA.

„Nu este o întrebare dacă, este o întrebare când”, a spus Slawomir Debski, adăugând că reticența Occidentului de a furniza tancuri Ucrainei s-a domolit în cele din urmă, după luni de presiuni diplomatice, inclusiv din partea Poloniei.

Leopard 2 este principalul tanc de luptă al Germaniei, care a fost dezvoltat în 1979. Este în serviciu în țări precum Austria, Canada, Chile, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Singapore, Elveția, Suedia, Spania și Turcia. Au fost produse în total 3.200 de tancuri ale acestui model.

Tancurile Leopard sunt mult mai puternic blindate și mai bine protejate împotriva gloanțelor care străpung armura decât vehiculele de luptă oferite anterior Ucrainei de Franța, Germania și Statele Unite.

Și Președintele Comisiei pentru Afaceri, Antti Hakkianen, a anunțat că Finlanda va trebui să transfere tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina, dacă decizia corespunzătoare este luată în Europa la un nivel mai larg.

"Dacă Europa începe să ofere tancuri Ucrainei chiar și un centimetru în plus, Finlanda ar trebui să fie implicată. Desigur, cu mica noastră contribuție, pentru că propria noastră capacitate de apărare este întotdeauna o prioritate pentru noi, ca țară de graniță cu Rusia", spune Hakkänen. El este convins că multe țări europene au mai multe oportunități de a furniza vehicule blindate decât Finlanda.

SUA au anunțat zilele trecute că vor aproviziona Ucraina cu tancuri Bradley, iar Germania cu tancuri Marder. Zilele trecute, Franța a anunțat și că va furniza Ucrainei vehicule blindate ușoare de luptă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.