Ucraina neagă că a cerut UE să nu supună Belarusul acelorași sancțiuni care au vizat Rusia în ultimele pachete de astfel de măsuri


  • ACP
  • Jan 12, 2023 19:38
  • 617
Ucraina neagă că a cerut UE să nu supună Belarusul acelorași sancțiuni care au vizat Rusia în ultimele pachete de astfel de măsuri

Ministerul ucrainean de Externe a precizat că nu sunt adevărate articolele mai multor publicații ucrainene despre presupusa solicitare a Ucrainei de a nu fi inclus Belarusul în cele mai recente pachete de sancțiuni ale UE. 

"Articolele din mass-media despre presupusa cerere a Ucrainei de a nu include Belarusul în cele mai recente pachete de sancțiuni ale UE nu sunt adevărate", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko

El a amintit, totodată, că o serie de sancțiuni personale (care au vizat regimul Lukașenko, comandamentul militar, propagandiștii belaruși, 25 de organisme guvernamentale, companii din industria militară din Belarus, Ministerul Apărării, Comitetul pentru Securitate de Stat și alte opt companii din Belarus) și sancțiuni sectoriale (care au vizat banca centrală și alte patru bănci din Belarus, interzicerea furnizării de bunuri cu dublu scop, servicii, depozite, euro, îngrășăminte, precum și interzicerea activității operatorilor de marfă) au fost impuse Belarusului, dat fiind faptul că a sprijinit agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. (sursa: AICI)

În presa din Ucraina a apărut joi informația potrivit căreia unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană a hotărât să nu pedepsească Belarusul în măsură în care a făcut-o cu Rusia, în cele mai recente pachete de sancțiuni, a fost chiar solicitarea Kievului în această privință.  

Corespondentul "Radio Svoboda", Rikard Jozvyak, preluat de Evropeiska Pravda, a spus pe Twitter că "unul dintre motivele pentru care Belarusul nu a fost sancționat împreună cu Rusia în cele mai recente pachete de sancțiuni ale UE este că Ucraina a cerut să nu fie inclus Minskul în ele".

Potrivit unuia dintre diplomații care lucrează la pachetul de sancțiuni, în cadrul lucrărilor pentru cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei s-a urmărit inițial "sincronizarea sancțiunilor asupra Belarusului cu cele aplicate Rusiei, în special cu cele sectoriale, în acele zone în care Minsk cooperează cu Moscova în plan militar". Majoritatea statelor Uniunii Europene ar dori să adopte un nou pachet de sancțiuni înainte de summitul Ucraina-UE de la Kiev, programat pentru începutul lunii februarie, iar pedepsirea aliatului principal al Rusiei, Belarusul, este indiscutabil justificată. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.