Campanie de susținere a moldovenismului stalinist în presa din România: Hotnews și Revista 22 fac lobby pentru interesele unui stat străin. Aveți vreun contract cu MAE de la Kiev? Cum a intervievat Hotnews un colaborator dovedit al KGB-SBU, prezentând minciunile drept ”realități”. Agenții de influență


Campanie de susținere a moldovenismului stalinist în presa din România: Hotnews și Revista 22 fac lobby pentru interesele unui stat străin. Aveți vreun contract cu MAE de la Kiev? Cum a intervievat Hotnews un colaborator dovedit al KGB-SBU, prezentând minciunile drept ”realități”. Agenții de influență

În contextul tensiunilor generate de legea minorităților naționale din Ucraina, care reprezintă un afront de netolerat la adresa României și a românilor în general, menținând și potențând mai vechile practici sovietice de asimilare etnică și încălcând, cu brutalitate, toate tratatele și acordurile internaționale în domeniu, în România s-a pornit o furibundă campanie de lobby pentru susținerea legii și autorităților din Ucraina – adică, avem de-a face cu o campanie de lobby pentru interesele unui stat străin. Interese care, punctez din nou, încalcă în mod flagrant toată legislația în domeniu, neavând absolut nimic în comun cu spațiul UE și NATO. 

Unul dintre articolele acestei campanii mincinoase este publicat de Hotnews (detalii AICI), sub semnătura lui Gabriel Bejan (fost șel al blogului Vice, unde s-a făcut remarcat printr-o serie de susțineri ce frizează orice deontologie). Nici mai mult, nici mai puțin, de data aceasta Bejan îl intervievează pe numitul Anatol Fetescuun colaborator dovedit al Serviciilor Secrete Ucrainene (SBU), ulterior prezentându-i punctajul ca fiind realitatea de la firul ierbii. 

Jurnaliștii Timpul.md explică situația (detalii AICI): ”Cei de la Hotnews omit faptul că Anatol Fetescu este colaborator dovedit al Serviciilor Secrete Ucrainene (SBU), deși informația e disponibilă pe internet, la un click distanță.

În 2018, chiar autoritățile ucrainene eliberau un document care atestă colaborarea lui Fetescu cu SBU, între 1989 și 2011. Până în 1991, SBU-ul ucrainean era KGB-ul de pe teritoriul Ucrainei. Detalii nesemnificative în opinia autorului de la Hotnews, Gabriel Bejan”.

Mai mult, Bejan prezintă fără pic de simț critic aprecierile colaboratorului KGB-SBU, folosindu-le pentru a ”proba” faptul că România ar exercita ”presiuni” asupra ”moldovenilor” din Ucraina, totul fără a prezenta nici cea mai mică probă. 

Întrebăm, nu aruncăm cu piatra: există vreo relație contractuală între Hotnews și Ambasada Ucrainei de la București? Ați primit bani sau altceva pentru subiectul ăsta? Are Hotnews contracte cu MAE de la Kiev sau cu alte instituții din Ucraina? Lobbyul destrăbălat pentru interesele unui stat vecin este pro bono sau ”dezinteresat”, sub forma politicii editoriale? Se asigura cineva în redacția Hotnwes că articolele publicate au legătură cu realitatea? Știe Hotnews că promovarea propagandei unui stat vecin – prin intermediul unui colaborator SBU-KGB – nu se numește ”presă”?  

Propagandă moldovenist-stalinistă și lobby deșănțat pentru un stat străin veți găsi și în câteva articole publicate la Presshub, care a ajuns să prezinte texte de opinie drept ”anchete”. În problema Basarabiei, cei la care ne referim vorbesc exact ca separatiștii Rusiei de la Tiraspol, ca propagandiștii Sputnik, ca Dan Puric și ca agenta FSB-istă Natalia Morari. În schimb, în privința românilor din Ucraina, narațiunile sunt preluate pe nemestecate din gura Kievului și vin în susținerea unor realități și practici de sorginte sovietică. Dincolo de cârdășia molipsitoare a stângii de ieri și de azi, căci despre astfel de persoanje e vorba, oare nu există un centru ”imaculat” care le servește toate aceste narațiuni? 

Întrebăm în condițiile în care știm cu exactitate că Ucraina desfășoară, prin intermediul diverselor structuri, o serie de acțiuni de așa-zis ”lobby” (în fapt, e vorba despre muncă de contrainformații) pentru a atenua problematica discutată, dar și cu alte scopuri. De ceva timp au loc tatonări, întâlniri și propuneri, mergându-se pe contactarea unor nume din presă sau din diverse alte zone de interes. Vom reveni, în curând, la toate aceste aspecte.  

În cele ce urmează, Podul.ro vă prezintă articolul în care jurnaliștii Timpul.md explică dominantele actualei campanii pe care o poartă Hotnews, Revista 22 (adică urmașii biologici și ideologici ai famigliei lui Leonte Răutu) și alți câțiva influenceri dornici de vizibilitate, dar cu mari probleme de orientare în spațiu și timp:  

Ministrul de Externe – Bogdan Aurescu – a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, scoțând în evidență problemele legii minorităților naționale din Ucraina și solicitându-i acestuia să nu mai facă referire la așa-zisa ”limbă moldovenească” – detalii AICI.  

Aurescu și Kuleba au convenit lansarea unui proces de consultări privind această problemă, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri de Externe.

Hotnews întreabă KGB-ul

 

Pe 12 ianuarie, Hotnews publică un articol care analizează așa-zisa „Problema delicată a moldovenilor care nu se lasă „convertiți”” – se referă la ”moldovenii” din Ucraina, bineînțeles. Autorul insistă pe ideea că România ar fi făcut „presiuni”(!) asupra „moldovenilor” din Ucraina pentru a se declara români, iar în acest sens discută cu „reprezentanții” acestora.

Cei de la Hotnews îl citează fără nicio remușcare pe Anatol Fetescu, președintele așa-zisei Asociaţii naţional-culturală a moldovenilor „Luceafărul”, dar omit faptul că acesta este colaborator dovedit al Serviciilor Secrete Ucrainene (SBU), deși informația e disponibilă pe internet, la un click distanță.

În 2018, chiar autoritățile ucrainene eliberau un document care atestă colaborarea lui Fetescu cu SBU, între 1989 și 2011. A se ține cont de o evidență de netăgăduit: până în 1991, SBU-ul ucrainean era KGB-ul de pe teritoriul Ucrainei. Detalii nesemnificative în opinia autorului de la Hotnews, Gabriel Bejan.

Nici Fetescu, nici ceilalți „reprezentanți ai comunității moldovenești” din Ucraina, nu au vreo problemă cu noua lege a minorităților din Ucraina, care „este foarte bună așa cum este ea”.

Însă articolul uită să menționeze esențialul: că așa-zisa identitate și limbă „moldovenească” n-au nicio legătură cu Moldova de dinainte de 1859, ci au fost create și impuse de regimul stalinist din URSS, în 1924. Subiectul este evitat cu grație, pentru că altfel nu ar mai funcționa narațiunea privind „presiunile” românești asupra „moldovenilor”, care NU sunt documentate, ceea ce arată calitatea ”jurnalismului” prestat.

Goșu acuză România că face jocul Rusiei

 

La două zile, unul dintre experții consultați de Hotnews – l-am numit pe Armand Goșu – scrie și el un articol pe această temă, în Revista 22.

Acesta insistă că România ar avea un soi de politică agresivă față de Ucraina, constantă în ultimii 30 de ani. Scopul acestei politici, ar fi, în mintea lui Goșu, „ciudata satisfacție că minoritatea românească din Ucraina poate număra aproximativ 400.000 de oameni”.

Asta, deși Constituția prevede obligativitatea statului român de a se îngriji de etnicii săi, oriunde s-ar afla. Art. 7: „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislației statului ai cărui cetățeni sunt”.

Bineînțeles, articolul nu se putea încheia decât prin aserțiunea că, prin manifestarea interesului pentru minoritatea română din Ucraina, „România ar face echipă cu Ungaria, interpretând partitura Rusiei”.

Istoricul și jurnalistul George Damian – unul dintre cercetătorii situației românilor din afara granițelor – a comentat în termeni duri aceste articole, punctând esențialul: 

„Băi fraților, a început în presa de la București campania de recunoaștere a identității și limbii moldovenești! Ne-am tâmpit de tot?!? Dă-o-n vâjoiu mă-sii de treabă, îi înțeleg pe scopiții și decerebrații din fosta URSS, le-a intrat frica-n piele de la deportări, foamete și de trei ori pe zi bătaie, doar o dată paie. Dar chiar am ajuns să ne punem problema că-i deranjăm pe ucraineni sau pe rusofilii de la Chișinău când spunem că nu există limba moldovenească?!?”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.