Un fost oficial american din domeniul securității oferă asigurări Taiwanului: SUA au pregătite planurile cu privire la modul în care să se implice militar împotriva Chinei!


Un fost oficial american din domeniul securității oferă asigurări Taiwanului: SUA au pregătite planurile cu privire la modul în care să se implice militar împotriva Chinei!

SUA au pregătite planurile cu privire la modul în care să se implice militar în cazul unui conflict armat între China și Taiwan, a declarat joi, 12 ianuarie, un fost consilier adjunct pentru securitate națională al SUA.

Matthew Pottinger, care a ocupat poziția respectivă în perioada administrației Trump, a participat la un seminar cu fostul viceministru taiwanez al Apărării, Lee Hsi-ming, cel din urmă întrebându-l pe fostul oficial american dacă Comandamentul Indo-Pacific al armatei SUA intenționează să intre într-un conflict militar de-a lungul strâmtorii.

Fostul oficial american a răspuns afirmativ, adăugând că nu există doar o idee vagă despre asta, ci există un plan complet. Pe de altă parte, nu i s-a permis să dezvăluie detalii despre această chestiune. 

Pe parcursul discuției, Pottinger a subliniat, de asemenea, că a preveni izbucnirea unui conflict este preferabilă situației în care trebuie să duci un război. O altă lecție oferită de războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei constă în faptul că hotărârea unui popor de a-și apăra patria, în acest caz cel ucrainean, ar putea contrabalansa lipsa forței de muncă și a armamentului avansat, a precizat acesta. 

A fost important să convingem China că o încercare de a invada Taiwanul va întâmpina o rezistență puternică, nu numai din partea armatei din Taipei, ci și din partea altor actori din regiune, a mai zis Pottinger. O astfel de invazie ar reprezenta o amenințare gravă pentru pacea, stabilitatea globală, respectiv pentru democrațiile lumii, a mai precizat fostul oficial american din domeniul securității naționale. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.