Fostul ministru-adjunct al Apărării din Iran, Alireza Akbari, a fost executat, după ce fusese condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Guvernul de la Londra: ”Acest act barbar nu va rămâne fără consecințe”


  • ACP
  • Jan 14, 2023 18:24
  • 1104
Fostul ministru-adjunct al Apărării din Iran, Alireza Akbari, a fost executat, după ce fusese condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Guvernul de la Londra: ”Acest act barbar nu va rămâne fără consecințe”

Fostul ministru adjunct al Apărării din Iran, Alireza Akbari (foto sus), a fost executat la primele ore ale dimineții de sâmbătă, la numai câteva zile după ce fusese condamnat la moarte pentru acuzația de „corupție pe pământ” și „acțiune extinsă împotriva securității interne și externe a țării”, mai exact de spionaj pentru Marea Britanie. 

Departamentul de presă al Justiției a declarat că Akbari este „unul dintre cei mai importanți infiltrați ai MI6 în centrele sensibile și strategice ale țării”

Autoritățile iraniene spun că Alireza Akbari, care deținea dublă cetățenie iraniano-britanică, a servit în cabinetul fostului președinte iranian Mohammad Khatami (1997-2005), timp în care a spionat pentru agenția britanică de informații MI6 „în schimbul unui salariu masiv în valută străină”

Informațiile oferite britanicilor de fostul înalt oficial ar fi fost din domeniul apărarii țării și afacerile cu rachete, precum și despre sancțiuni, discuții nucleare și probleme regionale, se arată în declarația Ministerului Justiției, preluata de agenția de știri Mirzan. 

Akbari ar fi fost recrutat de serviciul MI6 în timp ce obținea o viză de la Ambasada Marii Britanii la Teheran, devenind un angajat cu drepturi depline al agenției britanice de informații, conform serviciului de informații iranian. 

Presa de stat iraniană a difuzat, joi, imagini care ar arăta rolul fostului viceministru în asasinarea savantului nuclear de top iranian Mohsen Fakhrizadeh, în noiembrie 2020, deși multă vreme Iranul a pus acest asasinat în seama Israelului. 

Vineri, secretarul britanic al Externelor James Cleverly a cerut public autorităților iraniene să nu-l execute pe Akbari, după ce fusese anunțată, miercuri, condamnarea la moarte, iar sâmbătă, după execuție, a emis o declarație în care a spus că actul barbar nu va rămâne fără consecințe. 

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a numit, sâmbătă, execuția cetățeanului britanic-iranian un „act laș”, denunțând uciderea „de către un regim barbar fără respect pentru drepturile omului și fără respect pentru propriului popor”

„Sunt îngrozit de execuția cetățeanului britanic-iranian Alireza Akbari în Iran. Gândurile mele sunt la prietenii și familia lui Alireza”, a spus Sunak pe Twitter. 

(Sursa: Anadolu Agency)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.