Un comandant al mercenarilor ruși a fugit în Norvegia și va depune mărturie împotriva crimelor lui Putin și ale ”măcelarului” Evgheni Prigojin


Un comandant al mercenarilor ruși a fugit în Norvegia și va depune mărturie împotriva crimelor lui Putin și ale ”măcelarului” Evgheni Prigojin

Fondatorul proiectului Gulagu.net, Vladimir Osechkin , a anunțat faptul că Andrey Medvedev, comandant al unui detașament de asalt din PMC Wagner, a fugit din Rusia în Norvegia. Acum bărbatul se află la Oslo și este gata să depună mărturie împotriva PMC și a liderului acestuia, omul de afaceri Evgheni Prigojin, dezvăluind crimele de război ordonate de Putin.

Andrei Medvedev (foto)a trecut granița ruso-norvegiană pe 12 ianuarie, s-a predat poliției de frontieră și a cerut azil politic. 

Polițiștii de frontieră FSB au deschis focul la 2 dimineața, după ce Andrey Medvedev a străbătut, în plină noapte polară, zăpada adâncă peste râul Pasvik, din Rusia până în Norvegia, trecând de mai multe rânduri de garduri din sârmă ghimpată, nu departe de orașul Nikel.

Evadarea a fost dramatică, după cum povestește chiar fostul comandant PMC Wagner, prin telefon de la Oslo, într-o înregistrare live postată pe canalul de YouTube al Gulagu.net.

”M-am întors, am văzut oameni cu câini și lanterne, la o distanță de aproximativ 150 de metri, care alergau în direcția mea. Am alergat de-a lungul pădurii. Am auzit două împușcături, gloanțele șuierând. Am spart telefonul și l-am aruncat în pădure, apoi am alergat pe gheață spre luminile caselor. Grănicerii au dat drumul câinelui, dar se pare că acesta s-a încurcat undeva într-un morman de zăpadă. Probabil că lor le-a fost prea frică să alerge după mine. Gheața era subțire, iar când am fugit, chiar am simțit-o cum ceda sub pașii mei”, spune fostul mercenar.

Râul Pasvik are câteva sute de metri lățime în zona în care Medvedev a trecut frontiera. Fugarul a bătut la ușa unei case din zona Skrøytnes și a apoi s-a predat în scurt timp polițiștilor de frontieră din Norvegia.

Potrivit Gulagu.net, este prima dată când un fost comandant din una dintre unitățile companiei militare private PMC Wagner a fugit din Rusia în Europa. El este dispus să depună mărturie împotriva oligarhului și șefului Wagner, Evgheni Prigojin.

În mai multe fimări publicate pe canalul de YouTube al Gulagu.net, Medvedev vorbește despre crimele monstruoase ale detașamentului de mercenari al lui Putin, confirmând și execuția deja celebră a lui Evgeny Nuzhin, pușcăriașul extrădat de Ucraina și executat prin zdrobirea capului cu un baros. 
”După dezertarea mea, PMC Wagner m-a urmărit in mod constant, în colaborare cu FSB-ul. Sper că mărturia pe care o voi da să ajute în investigarea crimelor PMC, să ajute mamele, soțiile și surorile să-i găsească pe cei dragi sau să se răzbune împotriva celor din Wagner”, spune Medvedev, care mărturisește că a văzut personal cum au fost uciși, la ordinul direct al Prigojin, proprietarul armatei private finanțate de Vladimir Putin, prizonierii care au încercat să evadeze sau au refuzat să lupte. „Am văzut împușcături în masă. Am încercat să le împiedic, să evit astfel de evenimente, dar nu s-a putut. Am stat atunci de-o parte și am fugit cu prima ocazie. Atfel, aș fi fost ucis. Oamenii ca mine, care vorbesc și iau atitudine, sunt uciși. Sunt un cap vorbitor pentru ei”, spune bărbatul, care promite, de asemenea, că va ajuta anchetatorii să identifice locurile exacte ale execuțiilor în masă și gropile comune.

Medvedev avea încheiat pe patru luni contractul cu PMC Wagner: din 5 iulie până pe 6 noiembrie 2022. Bărbatul își amintește cum au început să fie înrolați condamnații de drept comun în unitățile Wagner, începând cu luna august. „Atitudinea comandanților față de sosirea deținuților s-a schimbat. Au încetat să mai numere oamenii. I-au folosit ca simplă carne de tun, îi trimiteau în luptă doar cu mitralierele împotriva blindatelor ucrainene. În fiecare săptămână erau înrolați noi deținuți de drept comun și numai în plutonul nostru 15-20 de oameni mureau într-o singură zi”, notează Medvedev.

Fugarul precizează că mulți dintre morți au fost îngropați în teritoriile ocupate, iar rudelor acestora li s-a spus că sunt dispăruți. „Despăgubirile se plătesc rudelor doar dacă decesul este confirmat, cadavrul este identificat și transferat familiei. Când o persoană este dispărută, nimeni nu plătește nimic”, explică fugarul wagnerit a cărui unitate a fost staționată în regiunea Lugansk, pentru a participa la luptele de lângă Artemievsk. Potrivit lui Medvedev, el va depune prima mărturie detaliată în Norvegia în perioada 16-17 ianuarie.


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.