EXCLUSIV: Travestit în cuvios apărător al Ortodoxiei și mitropolit de Bănceni, Longhin Jar e un agent al Rusiei care lucrează din plin împotriva Ucrainei și a României. Soluțiile: expulzarea din Ucraina și interzicerea pe teritoriul țării noastre. Profilul unui lumpen


EXCLUSIV: Travestit în cuvios apărător al Ortodoxiei și mitropolit de Bănceni, Longhin Jar e un agent al Rusiei care lucrează din plin împotriva Ucrainei și a României. Soluțiile: expulzarea din Ucraina și interzicerea pe teritoriul țării noastre. Profilul unui lumpen

Știrile despre raziile Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în mai multe biserici au trezit ceva emoții în România și în alte țări, chiar dacă articolele menționau, de regulă, un detaliu care explică aceste acțiuni ale autorităților ucrainene – bisericile în cauză sunt subordonate Patriarhiei ruse. E o veche evidență istorică mereu reconfirmată până în zilele noastre că Patriarhia de la Moscova a funcționat sute de ani, începând de la Ivan cel Groaznic, mai mult ca un departament militant al Kremlinului, așa cum o face și în prezent, susținând în mod fățiș invazia criminală a lui Putin și imperialismul rus în fostul spațiu sovietic. 

Faptul că Ucraina a primit, în 2016, din partea Patriarhiei de la Constantinopol, dreptul de a avea o Biserică autocefală, a fost cea mai puternică lovitură pe care putea să o primească Patriarhia rusă, construct kremlinologic care insistă de mult, chiar dacă neoficial, cu demența așa-zisului primat al celei de-a Treia Rome (care ar fi Moscova) asupra întregii Ortodoxii, oricât de falsă și ridicolă este această narațiune.  

Prin înființarea Bisericii Ucrainei, Patriarhia rusă a pierdut zeci de milioane de credincioși, odată cu asta pierzând și posibilitatea de a avea o influență consistentă asupra țării atacate acum de trupele ruse. 

Din chiar momentul începerii invaziei, ierarhii din Ucraina care au rămas subordonați Patriarhiei ruse au intrat, pe bună dreptate, în colimatorul autorităților ucrainene, fiind suspectați, în mod legitim, că susțin în continuare cauza Moscovei, chiar în timp ce oameni nevinovați sunt uciși de bombele și rachetele armatei ruse. Bombardamentele au adus întunericul, frigul și multe alte lipsuri, loviturile fiind țintite, în mod premeditat, asupra infrastructurii energetice și de transport civil. 

Relativ cunoscut, Longhin Jar – mitropolit de Bănceni, regiunea Cernăuți – se numără printre cei mai agresivi ierarhi care susțin trup și suflet cauza Rusiei. Agent în sutană, individul nu doar că reușește să instige credincioșii împotriva autorităților ucrainene, pe care le îngrijește acuză de crime închipuite, dar face și serviciul de a ataca în mod constant Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și de al ataca pe Patriarhul Bartolomeu, iubind astfel Ortodoxie care păstrează bunele legi cu Patriarhia Ecumenică. 

Dincolo de aceste aspecte, e bine de știut că Biserica Ortodoxă Română reprezintă o țintă predilectă a atacurilor lansate de mitropolitul Longhin Jar. Concret: de câțiva ani, mai mult sau mai puțin discret, individul susține o schismă – vrea ruperea de BOR a unui număr mare de slujitori și credincioși români, motiv pentru care, încă din 2016, mitropolitul de Bănceni a primit o replică usturătoare din partea Înalt Prea Sfințitului Teofan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.  

„Nădăjduiesc că vă veţi reconsidera poziţia (…) şi că veţi înceta să îndemnaţi clericii din parohii, vieţuitorii din mănăstiri şi pe credincioşii mireni din Arhiepiscopia Iaşilor şi din România (…) să întrerupă legătura liturgică în care se află cu păstorii lor canonici. Intervenţiile Preasfinţiei Voastre pe teritoriul canonic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt încălcări clare ale Sfintelor Canoane (Canonul 2 al Sinodului II Ecumenic şi Canonul 20 Trulan)”, a punctat Înalt Prea Sfințitul Teofan, în 2016, într-o scrisoare deschisă adresată mitropolitului Longhin – detalii AICI.  

Recent, pe fundalul războiului rusesc, mitropolitul Longhin și-a reînceput campania de false acuzații, provocări și instigări la adresa BOR, la fel cum o face și împotriva Bisericii Ucrainei și a autorităților țării invadate și bombardate de armata rusă. De remarcat că are o mulțime suspect de virulentă de susținători români pe rețelele de socializare. 

De exemplu, în ”predica” postată pe Youtube la 27 decembrie, dedicată, pe stil vechi, sărbătorii Sfântului Ștefan, mitropolitul Longhin Jar a comparat martirizarea Sfântului Ștefan cu ce li se întâmplă acum unor ierarhi ruși din Ucraina, care sunt expulzați în Rusia ai cărei cetățeni sunt și de unde își primesc ordinele. 

Așadar, individul se pretează să compare uciderea cu pietre a primului martir creștin, care l-a mărturisit pe Hristos cel Înviat, cu trimiterea înapoi în Rusia a unor angajați ai Bisericii ruse care funcționează mai mult ca o agenție a Kremlinului. 

În aceeași ”predică”, Longhin îl cataloghează absolut aiuritor pe Patriarhul ecumenic Bartolomeu drept ”ucigaș de creștini”. ”Toți s-au împăcat așa, ca să omoare Biserica adevărată a Lui Hristos, canonică, ca să îl omoare pe Hristos, dar nu vor putea niciodată”, a mai halucinat Longhin Jar, pentru care Biserica ”adevărată” ar fi cea rusă, condusă de kaghebiști cu bărbi lipite și în care se află ”icoane” cu Stalin. 

Faptul că acum Ucraina are Biserica ei – ceea ce înseamnă că ucrainenii nu mai trebuie să își plângă copiii uciși în bisericile conduse chiar de cei care i-au ucis – ar înseamna, potrivit lui Longhin, ”uciderea Bisericii” și ”uciderea Mântuitorului Hristos”. Atât de departe a ajuns mitropolitul subordonat Bisericii ruse cu blasfemia în slujba Rusiei genocidare!

E de-a dreptul grotesc că aceste ”predici” pur și simplu imunde reușesc să adune destui susținători și la noi în țară. Recent, propagandistul rusofil Victor Ciutacu (România TV) a încărcat pe canalul său de Youtube o cuvântare a lui Longhin Jar, în care acesta spune: ”Numai la voi în Ucraina și în România vă otrăvește cu mercur și cu arsenic – sunt două substanțe care omoară creierul și creierul iese din organism... acum avem ceea ce nu am avut niciodată, o doză foarte, foarte mare, dar ne vedeți – umblăm, muncim, alergăm, facem totul” – detalii AICI.  

E clar cât de grosolan manipulează Longhin cuvântările din clip când spune prostii de genul ăsta, la fel cum o face când pretinde că sunt percheziționate bisericile și mănăstirile pentru că folosesc limba română, ceea ce e total fals, întrucât perchezițiile au vizat numai bisericile și mănăstirile subordonate Patriarhiei ruse, fapt omis ostentativ în clip, spunându-se doar că acestea nu aparțin Bisericii Ucrainene autocefale. 

Sperăm că Ucraina îl va expulza curând pe Longhin Jar, așa cum s-a mai întâmplat și cu alți lumpeni în sutană, asta dacă nu-l va aresta și judeca pentru FSB-ism și incitare la genocid, așa cum merită. De asemenea, sperăm că autoritățile de la București îi vor interzice accesul pe teritoriul României. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.