Premierul Poloniei: "Înfrângerea Ucrainei poate deveni preludiul celui de-al Treilea Război Mondial!". Varșovia intensifică eforturile diplomatice pentru ca forțele Kyivului să primească armele de care au nevoie: Morawiecki, în vizită la Berlin, Duda prezent la Davos


Premierul Poloniei: "Înfrângerea Ucrainei poate deveni preludiul celui de-al Treilea Război Mondial!". Varșovia intensifică eforturile diplomatice pentru ca forțele Kyivului să primească armele de care au nevoie: Morawiecki, în vizită la Berlin, Duda prezent la Davos

Polonia intensifică eforturile diplomatice pentru a convinge țările occidentale să ofere Ucrainei armamentul de care are nevoie pentru a învinge hoardele Kremlinului. În acest sens, premierul Poloniei, Mateusz Moawiecki, a efectuat astăzi o vizită la Berlin, iar președintele polonez, Andrzej Duda, se va afla zilele acestea la Forumul Economic Mondial de la Davos.

"Facem apel la Guvernul german să acționeze decisiv furnizând Ucrainei toate tipurile de armament. Nu există niciun motiv pentru a bloca sprijinul pentru Kyiv!", a fost apelul lansat astăzi de premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită la Berlin. 

Premierul a luat parte la ceremonia de marcare a 50 de ani de la activitatea politică a lui Wolfgang Schaeuble, politician CDU și fost președinte al Bundestag-ului, camera inferioară a Parlamentului german.

Mateusz Morawiecki a spus că merită să ne amintim de "cuvintele amare ale lui Jürgen Habermas", un teoretician social german care a spus că solidaritatea și democrația au devenit rare în UE.

"Am vorbit despre necesitatea de a expedia lansatoare de rachete Patriot în Ucraina și vocea noastră a fost auzită. Vă mulțumim pentru asta! Înfrângerea Ucrainei poate deveni preludiul celui de-al Treilea Război Mondial. Prin urmare, astăzi nu există niciun motiv pentru a bloca sprijinul pentru Kyiv și a-l amâna pe termen nelimitat", a spus Morawiecki.

În cadrul unei conferințe de presă susținute înainte de a pleca la Berlin, prim-ministrul polonez a fost întrebat despre intențiile sale de a discuta cu politicienii germani cu privire la transferul tancurilor moderne Leopard 2 în Ucraina.

"Da, astăzi voi vorbi cu politicienii germani din diferite grupări cu privire la transferul tancurilor în Ucraina", a confirmat Morawiecki, menționând că Ucraina are nevoie de tancuri moderne, occidentale.

Șeful Guvernului polonez a adăugat că războiul dus de Ucraina împotriva invadatorilor ruși este "și o luptă pentru securitatea noastră". 

"Pentru stabilitate, pentru pace – de aceea este atât de important să încetăm tergiversarea și să ne concentrăm pe un sprijin real, așa cum fac Polonia, SUA și Marea Britanie", a mai zis Morawiecki. 

Morawiecki a precizat că nu-și poate imagina o situație în care Germania să nu aprobe planul Poloniei de a oferi Ucrainei tancurile Leopard 2.

Tancurile de luptă precum Leopard se află în fruntea listei de dorințe de armament a Ucrainei, Kyivul argumentând că acestea ar oferi armatei sale un avantaj ofensiv pe câmpul de luptă.

Polonia a declarat că este pregătită să doneze o companie de 14 tancuri Leopard, dar asta necesită aprobarea Berlinului, deoarece Germania controlează licența de export pentru vehicule.

"Nu pot să cred că Germania nu va aproba rapid predarea Ucrainei a tancurilor Leopard 2", a declarat Morawiecki luni dimineață, înainte de a pleca la discuții la Berlin.

Președintele Andrzej Duda a făcut oferta de tancuri în timpul unei întâlniri cu omologii săi ucraineni și lituanieni, întrevedere ce s-a desfășurat pe 11 ianuarie în orașul ucrainean Lviv. 

Guvernul Marii Britanii a anunțat, la rândul său, că intenționează să ofere tancuri Ucrainei. Potrivit postului Sky News, Marea Britanie va oferi Ucrainei 10 dintre tancurile sale Challenger 2.

Referindu-se la comentariile președintelui american Joe Biden, care solicită oferirea de tancuri, Morawiecki și-a exprimat speranța că "politicienii germani vor fi încurajați" de acestea și vor fi gata să trimită tancurile Leopard în Ucraina.

Totodată, președintele polonez Andrzej Duda va profita de întâlnirile sale de la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru a găsi sprijin pentru inițiativa Poloniei de a dona tancuri Ucrainei, a precizat consilierul acestuia. 

Marcin Przydacz, șeful Biroului de politică externă al președintelui polonez, a declarat, înainte ca Duda să plece luni la Davos, că "problema va fi abordată la întâlniri formale și informale".

Forumul de la Davos începe luni și se încheie vineri.

Președintele polonez a anunțat miercurea trecută la Lviv că Polonia a decis să ofere Ucrainei o companie de tancuri Leopard. Conform standardelor NATO, o companie este formată din 14 tancuri.

Tancurile Leopard 2 pe care Varșovia dorește să le doneze Kyivului ca parte a unei coaliții internaționale mai largi au fost achiziționate din Germania și necesită acordul Guvernului german pentru a fi acordate unei țări non-NATO.

Pawel Szrot, șeful biroului lui Duda, a declarat vineri că a fost deja înființată o coaliție privind oferirea de tancuri pentru Ucraina, Finlanda și Danemarca aderând la această formulă, în timp ce Marea Britanie a anunțat că va acorda forțelor Kyivului 10 dintre tancurile sale Challenger 2. (sursa: TVP World, The First News, The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.