Bani pătați cu sânge: Companiile austriece continuă să opereze în Rusia într-o proporție covârșitoare. Datele prezentate de un institut de la Kyiv


Bani pătați cu sânge: Companiile austriece continuă să opereze în Rusia într-o proporție covârșitoare. Datele prezentate de un institut de la Kyiv

Majoritatea firmelor din Austria, care se aflau pe piața rusă înainte de războiul dus la scară largă de Kremlin împotriva Ucrainei, continuă să opereze acolo fără nicio autolimitare, a precizat Școala de Economie din Kyiv (KSE) pe parcursul unui comunicat de presă.

"Aproximativ 160 de companii cu capital străin și-au finalizat retragerea din Federația Rusă. Alte 1.163 de companii internaționale și-au anunțat retragerea și și-au încetat activitatea. Pe de altă parte, aproximativ 2/3 dintre companiile din Austria, reprezentate pe piața rusă înainte de război, continuă să lucreze acolo fără autolimitări", se arată în raport.

Conform datelor disponibil în data de 15 ianuarie 2023, un total de 160 de companii străine (5,3%) s-au retras complet de pe piața rusă. Alte 1.163 de întreprinderi străine (38,5%) au închis operațiunile din Rusia și sunt în proces de ieșire de pe piață. În același timp, 493 de companii internaționale au suspendat desfășurarea de noi investiții, dar rămân în Federația Rusă. Iar alte 1.202 de companii străine își continuă activitățile pe piața rusă în mod uzual. 

Amintim că, în ultimul an de dinainte de război, investițiile austriece în Federația Rusă s-au ridicat la aproximativ 6 miliarde de dolari, în timp ce investițiile rusești în Austria la 29 de miliarde de dolari.

Potrivit Institutului KSE, 69% din totalul de 63 de companii austriece continuă să lucreze în Rusia. 14% dintre întreprinderile din Austria au primit statusul "în așteptare" de la KSE. Alte 14% sunt în curs de ieșire de pe piață. Doar 3% dintre companiile cu capital austriac au finalizat retragerea.

Printre companiile austriece care au părăsit Federația Rusă se numără MM Packaging, care a vândut fabricile din Pskov și Sankt Petersburg, respectiv Petro Welt Technologies, care oferă servicii în domeniul producției de gaze naturale și petrol. Swarovski a suspendat toate vânzările în Federația Rusă și este în proces de încetare a operațiunilor sale.

În același timp, Raiffeisen Bank, care este văzută ca fiind importantă pentru sistemul bancar rus, ignoră în prezent apelurile de părăsire a pieței ruse. 

CITIȚI ȘI: Cutremur la Viena: Ucrainenii se pregătesc să adopte sancțiuni împotriva băncii austriece cu iz moscovit - Raiffeisen

De asemenea, compania austriacă Rotax, ale cărei motoare au fost găsite în componența dronelor iraniene care au atacat infrastructura critică din Ucraina, nu plănuiește să plece de pe piața rusă. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.