Încă o dispută în Franța referitoare la supremația laicității și negarea tradiției istorice și religioase. Cazul statuii Sfintei Fecioare Maria din localitatea Flotte-en-Ré


  • ACP
  • Jan 18, 2023 17:25
  • 1261
Încă o dispută în Franța referitoare la supremația laicității și negarea tradiției istorice și religioase. Cazul statuii Sfintei Fecioare Maria din localitatea Flotte-en-Ré

Un scandal în derulare acum în Franța are în centru decizia unei instanțe de a îndepărta din spațiul public o statuie a Sfintei Fecioare Maria, din localitatea franceză Flotte-en-Ré, deoarece prezența acesteia  ar fi un atac la laicismul statului francez. 

Deși s-au făcut petiții și mai multe oficialități locale au susținut mișcarea pentru păstrarea statuii în actualul amplasament, Curtea de Apel din Bordeaux a ordonat municipalității din Charente-Maritime "să efectueze înlăturarea acesteia în termen de șase luni", confirmând astfel o primă decizie a curții administrative din Poitiers, luată în martie 2022.  

Decizia instanței, luată zilele trecute, a fost motivată astfel: "Instanța reține (…) că municipalitatea nu a avut intenția de a-și exprima o preferință religioasă instalându-o acolo (…) Totuși, reține că figura Fecioarei Maria este un personaj important în religia creștină, în special Catolică, și că statuia în sine prezintă un caracter religios". 

Statuia Sfintei Fecioare are scris pe ea "jurăminte de război" și a fost comandată după cel de-al Doilea Război Mondial de o familie recunoscătoare pentru că tatăl și un fiu al acelei familii s-au întors în viață de pe front. Statuia a fost donată primăriei din Charente-Maritime în 1983, care a așezat-o la o răscruce de drumuri, după ce fusese expusă mai mult timp într-o grădină privată.

După ce a fost deteriorată într-un accident auto, în 2020, statuia a atras atenția "Federației Naționale a gândirii libere" (Fédération Naționale de la libre pensée), care a reclamat încălcarea legii din 1905 ce interzice orice expresie religioasă în spațiul public.

Potrivit primarului Jean-Paul Héraudeau, întreaga chestiune este o "polemică ridicolă", deoarece statuia face parte din moștenirea istorică a localității Flotte-en-Ré, fiind "mai mult un memorial decât o statuie religioasă". Într-un interviu acordat cotidianului regional Charente-Libre, Héraudeau a declarat că este dispus să meargă la Consiliul de Stat sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a lupta pentru statuie. Pe lângă demersurile primarului există și o petiție împotriva înlăturării statuii care are strânse aproximativ 30.000 de semnături pana în prezent. E interesant de văzut cum se va termina lupta francezilor pentru păstrarea unei părți din identitatea lor culturala și nu numai, prin păstrarea unui monument care are o importantă relevanță istorică, dar care este și un monument al spiritualității creștine. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.