OFICIAL: Lovitură de proporții pentru A3 CNN și celelalte oficine de propagandă fsb-istă. BOR se delimitează de impostorul Longhin Jar


OFICIAL: Lovitură de proporții pentru A3 CNN și celelalte oficine de propagandă fsb-istă. BOR se delimitează de impostorul Longhin Jar

După zile în șir în care toxicele televiziuni Antena 3 CNN, Realitatea PLUS și România TV l-au prezentat pe Longhin Jar drept un preot ortodox român din Ucraina ce reclamă că e abuzat de autoritățile Kyivului, Biserica Ortodoxă Română a ținut să facă câteva clarificări pe parcursul unui comunicat în care a reliefat că "preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română", ci se află sub tutela patriarhiei moscovei. 

"Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă. Există și o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei și care se manifestă ca autocefală. Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea.  

BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale). Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta.  

Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă.

Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima", a transmis BOR. 

Amintim că Serviciul de Securitate de la Kyiv (SBU) a desfășurat mai multe razii în bisericile comunităților de etnie română din Ucraina, dat fiind faptul că acestea sunt subordonate patriarhiei ruse. Patriarhia de la moscova a funcționat sute de ani mai mult ca un departament militant al Kremlinului, așa cum o face și în prezent, susținând în mod fățiș invazia criminală a lui putin și imperialismul rus în fostul spațiu sovietic. Deși acele biserici se află sub tutela moscovei, televiziunile menționate la începutul articolului s-au pretat la cea mai sulfuroasă propagandă rusă, prezentându-i pe respectivii preoți care au pretins că sunt abuzați de autoritățile de la Kyiv ca fiind reprezentanți ai ortodoxiei române, campanie menită să diminueze sprijinul în rândul românilor pentru susținerea Ucrainei în lupta pe care o duce împotriva invadatorilor ruși. Pentru a amplifica intoxicarea mediatică, Antena 3 CNN s-a folosit de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Șpagoveanu, care, din postura de reprezentant al BOR, i-a luat partea preotului aflat sub tutela moscovei, Longhin Jar. 

"E mare durere așa o nedreptate și o nefirească comportare. Soldații să scoată preoții și creștinii din biserică nu s-a mai pomenit. Este ceva de neînchipuit. Nu îmi vine să cred că e adevărat, pentru că n-au ce căutați soldații în biserică. Noi am primit pe ucraineni cu atâta căldură, poate exagerată căldură, ca și aşa sunt românii ospitalieri şi să primim o asemenea palmă? Un asemenea răspuns este de neacceptat. De aceea să ne rugăm să le dea Dumnezeu înțelepciune, minte, dar și la forurile înalte să apelăm ca între șefii de stat să existe un dialog și să se facă punți de legătură, de pace, de dragoste. Trebuie să ne păstrăm limba și credința, iar Bucovina de Nord are cea mai curată limbă română din toată diaspora", zicea Teodosie la Antena 3

Podul.ro a relatat pe larg detaliile acestei campanii fsb-iste de manipulare ce s-a desfășurat la Antena 3 CNN și alte trusturi media: 

EXCLUSIV: Travestit în cuvios apărător al Ortodoxiei și mitropolit de Bănceni, Longhin Jar e un agent al Rusiei care lucrează din plin împotriva Ucrainei și a României. Soluțiile: expulzarea din Ucraina și interzicerea pe teritoriul țării noastre. Profilul unui lumpen

EXCLUSIV Operațiune FSB în direct la A3 CNN: Atac la România și la BOR prin intermediul unui agent al Kremlinului – schismaticul Longhin Jar din Cernăuți, ierarh al Bisericii Ruse pe care Gâdea l-a prezentat drept ”mitropolit român”. Obiectivele operațiunii

Muntele de ridicol: festivalul FSB de ”martirizare” a impostorului Longhin Jar, gonflat pe rețelele de socializare. Fostul poet Mircea Dinescu îl transformă în ”sfânt” pe ierarhul Kremlinului, pe care are obrăznicia să-l prezinte drept reprezentant al BOR!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.