Armata americană a luat o decizie care indică faptul că Turcia este acum o țară sigură pentru militarii săi


  • ACP
  • Jan 25, 2023 22:20
  • 1003
Armata americană a luat o decizie care indică faptul că Turcia este acum o țară sigură pentru militarii săi

Militarii americani de la Baza Aeriană İncirlik, din provincia sudică Adana, au primit din nou zilele acestea permisiunea să părăsească baza în permisii, după 12 ani de interdicție motivată de pericolul prezentei militanților ISIL infiltrați în regiunea turcă. 

Utilizatorii principali ai aeroportului militar și bazei de pe lângă acesta, unde se crede că se află arme nucleare americane, sunt Forțele Aeriene ale Statelor Unite (USAF) și Forțele Aeriene Turce, iar uneori este folosită și de Royal Air Force și Royal Saudi Air Force.  

Vestea a fost primită cu bucurie de micii afaceriști din zonă, care se ocupă de sectoarele de alimente și băuturi, divertisment, textile, bijuterii, suveniruri, confecții de covoare, sport și tatuaj, pentru care soldații americani au manifestat un mare interes în anii dinaintea interdicției părăsirii bazei militare.

İncirlik a cunoscut cea mai bună perioadă economică a sa după venirea a peste 20.000 de soldați la baza militara timpul Războiului din Golf și apoi a ocupației Irakului, cu o scădere datorată reducerii numărului de militari în 2002, apoi cu o prăbușire economică datorată interdicției ieșirii în oraș în anul 2011.  

"Lucrurile erau foarte bune în trecut, oamenii câștigau foarte multă valută aici. În acest moment, nu putem face pregătiri serioase, deoarece nu este clar dacă va fi închis din nou", a declarat Muzaffer Güven, un comerciant din regiune, pentru publicația turcă Hurriyet. 

"Există o mică trezire pentru o vreme. Am văzut câțiva soldați în ultimele două zile, dar credem că luna viitoare va fi mai aglomerat", a spus cofetarul Mehmet Yılmaz, menționând despre comercianți că au făcut doar vânzări online pentru americanii de la baza în ultimii ani.  

Vestea acordării permisiilor pentru ieșirea în oraș a produs și reacția primăriei, care a dispus executarea unor lucrări de amenajare și asfaltare a drumurilor. Eliminarea interdicției ieșirii în oraș indică și atingerea unui alt nivel de încredere între Turcia și Statele Unite, după perioada de răcire produsă de participarea unor militari turci de la baza militară la încercarea de lovitură de stat din 2016, episod după care a fost tăiată pentru o vreme alimentarea cu energie electrica a bazei din exterior. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.