Boris Johnson: Invazia rusă ar fi putut fi evitată dacă Occidentul ar fi fost suficient de curajos pentru a primi Ucraina în NATO!


Boris Johnson: Invazia rusă ar fi putut fi evitată dacă Occidentul ar fi fost suficient de curajos pentru a primi Ucraina în NATO!

Fostul premier britanic Boris Johnson consideră că invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei ar fi putut fi evitată dacă țările occidentale ar fi fost suficient de curajoase și de consecvente pentru a primi Ucraina în cadrul NATO. Boris Johnson a făcut aceste afirmații în cadrul unui editorial redactat pentru The Washington Post

"De zeci de ani, am folosit discursul diplomatic dublu pe subiectul NATO și al Ucrainei – iar asta s-a încheiat cu un dezastru total. Am petrecut ani de zile spunându-le ucrainenilor că avem politica 'ușilor deschise' în NATO și că au dreptul 'să-și aleagă propriul destin', iar Rusia nu ar trebui să poată exercita un drept de veto. Și în tot acest timp am semnalat în mod deschis Moscovei că Ucraina nu se va alătura niciodată alianței - pentru că atât de mulți membri NATO își vor exercita pur și simplu dreptul de veto", a precizat Johnson.

În acest context, Boris Johnson atrage atenția că rezultatul este cel mai grav război din Europa din ultimii 80 de ani, președintele rus Vladimir Putin distrugând nenumărate vieți, case, speranțe și vise.

"Putin nu a invadat pentru că a crezut că Ucraina va adera la NATO. El a știut întotdeauna că este puțin probabil. A atacat Ucraina pentru că a crezut – cu dovezi abundente – că nu am vrut să protejăm Ucraina în mod serios. A atacat pentru că a vrut să reconstruiască vechiul imperiu sovietic și pentru că a crezut - prostește - că va câștiga. Dacă am fi fost suficient de curajoși și de consecvenți pentru a primi Ucraina în NATO - dacă am fi vrut cu adevărat ceea ce am spus - atunci această catastrofă totală ar fi fost evitată", a continuat Johnson.

El a remarcat că, potrivit unui sondaj recent, sprijinul pentru aderarea la NATO în Ucraina este acum stratosferic - 83%. 

"Astăzi, ucrainenii folosesc o varietate amețitoare de echipamente din țările NATO, cu cea mai mare îndemânare și curaj. Nu există absolut nimic din ceea ce NATO i-ar putea învăța pe ucraineni despre lupta împotriva războiului - de fapt, sunt multe pe care ei ne-ar putea învăța", a mai zis Boris Johnson.

În cele din urmă, Boris Johnson a spus că "ucrainenilor ar trebui să li se ofere tot ceea ce au nevoie pentru a pune capăt acestui război, cât mai repede posibil".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.