Cearta dintre Ucraina și Georgia a atins nivelul maxim: Kievul cere intervenția instituțiilor internaționale împotriva Guvernului de la Tbilisi


  • ACP
  • Feb 2, 2023 16:20
  • 1303
Cearta dintre Ucraina și Georgia a atins nivelul maxim: Kievul cere intervenția instituțiilor internaționale împotriva Guvernului de la Tbilisi

Disputa dintre Ucraina și Georgia își continuă cursul absolut nedorit cu un protest de o duritate neașteptată din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev împotriva tratamentului inuman la care ar fi supus fostul președinte georgian, care este și cetățean ucrainean, Mihail Saakașvili, cerându-se totodată predarea lui autorităților ucrainene.  

"În cele mai rele tradiții ale NKVD-ului fostei URSS, autoritățile georgiene folosesc violența psihologică și fizică împotriva lui Mihail Saakașvili, refuzându-i îngrijirea medicală de urgență, creând în mod deliberat o amenințare directă la adresa vieții sale. Încălcarea gravă a drepturilor omului împotriva unui cetățean ucrainean nu coincide cu cursul de aderare la UE declarat al Tbilisi, ceea ce indică prăbușirea democrației în Georgia", se spune în declarația Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev.  

"Nu vă jucați din răzbunare politică cu viața unei persoane!", se mai spune în declarația Externelor ucrainene, în care se solicită autorităților georgiene să înceteze torturarea și intimidarea lui Saakașvili și să-l predea Ucrainei.  

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe solicită public intervenția guvernelor străine și organizațiilor internaționale pentru apărarea cetățeanului ucrainean Saakașvili, a cărui viață ar fi pusă în pericol de către autoritățile georgiene.  

Președintele Volodimir Zelenski a arătat pe 1 februarie fotografii cu Saakașvili vizibil slăbit la proces și a acuzat autoritățile georgiene că îl torturează și ucid încetul cu încetul. Saakașvili a declarat la procesul său că a fost torturat și otrăvit în închisoare, iar avocații sai i-au cerut transferul într-o țară terță pentru tratament, din cauza deteriorării grave a stării sănătății sale. (sursa: AICI)

Ministrul Justiției din Georgia, Rati Bregadze, a răspuns condamnând "crearea unei percepții publice false cu privire la starea de sănătate (a lui Saakașvili - n.red.), pomparea artificială a emoțiilor și portretizarea intenționată a acțiunilor legitime ale autorităților ca fiind nelegitime". Bregadze a subliniat că "parametrii fiziologici ai deținutului sunt în normă", adăugând că, de îndată ce s-a răspândit informația cu privire la presupusa lui otrăvire, "i-am oferit expertiză toxicologică, pe care a refuzat-o". Potrivit ministrului, Saakașvili "nu este interesat să determine adevărul" și în schimb "întreprinde acțiuni de autovătămare", respectiv refusă să își ia medicația, comportamente care sunt instigate de "părțile interesate" – susținătorii săi politici și echipa de apărare.  

Ministrul s-a angajat să nu "reacționeze cu îngăduință, deoarece acesta constituie un precedent periculos care poate încuraja alți deținuți".

"În interesul sănătății deținutului, solicităm tuturor părților interesate să înceteze imediat să susțină autovătămarea lui Saakașvili și să înceteze politizarea chestiunii executării pedepsei sale", a concluzionat ministrul georgian. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.