Turcia lansează acuzații deosebit de grave la adresa a nouă țări occidentale după ce acestea și-au închis temporar consulatele din Istanbul


  • ACP
  • Feb 3, 2023 14:58
  • 764
Turcia lansează acuzații deosebit de grave la adresa a nouă țări occidentale după ce acestea și-au închis temporar consulatele din Istanbul

Guvernul Turciei a lansat o serie de acuzații foarte grave la adresa a nouă țări occidentale proeminente care și-au închis temporar consulatele din Istanbul după ce au emis alerte de securitate pentru cetățenii lor în legătură cu un presupus atac terorist care ar viza străinii în centrul orașului. Acest presupus pericol terorist ar veni, se crede, ca răspuns la arderea Coranului în Stockholm și Copenhaga, episod ce s-a produs luna trecută pe parcursul unor proteste anti-islamice.  

Ambasadorii acestor nouă țări - SUA, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia, Belgia, Elveția și Suedia - au fost chemați la Ministerul de Externe de la Ankara pe 2 februarie de către ministrul Mevlüt Çavuşoğlu (foto 1), care și-a exprimat nemulțumirea Guvernului turc cu privire la închiderea consulatelor.  

Azi, Mevlüt Çavuşoğlu a declarat la o conferință de presă comună cu ministrul de Externe argentinian, Santiago Cafiero, aflat în vizită la Istanbul, că dacă ar exista o amenințare teroristă împotriva unei țări aliate, acea țară ar trebui să informeze Ankara "de unde și de la cine vine această amenințare". Çavuşoğlu a spus că nu au fost împărtășite informații concrete autorităților turce, subliniind: "Ceea ce trebuie făcut, în mod corect, este diseminarea acestor informații către serviciile noastre de securitate și informații, astfel încât această amenințare să poată fi controlată înainte de a deveni un atac".

Ministrul turc a continuat spunând că "închiderea acestor consulate înainte de a ne împărtăși detaliile despre informații este intenționată; dacă vor să dea impresia că <Turcia este instabilă, este sub amenințare teroristă>, acest fapt nu este potrivit cu prietenia și relația aliată", a spus acesta. 

"Mai ales dacă ei încearcă să pună Turcia, guvernul partidului AK și pe noi într-o situație dificilă în ajunul alegerilor… Oamenii noștri cunosc faptele din spatele acestei acțiuni. Acest lucru nu va servi Occidentului. De aceea așteptăm onestitate de la ei", a mai zis ministrul turc. 

Concluzia ministrului Externelor de la Ankara a fost că "decizia luată de proeminentele țări occidentale, inclusiv Statele Unite, cu privire la o amenințare neclară la adresa securității este intenționată și servește organizațiilor teroriste". 

Ministrul de Interne, Süleyman Soylu (foto 2), a lansat acuzații mult mai grave față de închiderea consulatelor, declarând la postul de televiziune NTV că cele nouă țări "duc un război psihologic împotriva Turciei, încearcă să destabilizeze Turcia". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.