În timp ce Blinken și-a anulat vizita în China din cauza scandalului baloanelor de supraveghere, Beijingul anunță că vrea să crească nivelul cooperării cu Rusia


  • ACP
  • Feb 4, 2023 20:50
  • 787
În timp ce Blinken și-a anulat vizita în China din cauza scandalului baloanelor de supraveghere, Beijingul anunță că vrea să crească nivelul cooperării cu Rusia

În cadrul unor discuții ce au avut loc vineri, la Moscova, între ministrul rus al Externelor, Serghei Lavrov, alături de care au fost adjuncții săi Andrei Rudenko și Serghei Vershinin, cu viceministrul chinez al Externelor, Ma Zhaoxu, înaltul oficial chinez a reafirmat legăturile strânse ale țării sale cu Rusia, spunând că Beijingul vrea să continue colaborarea strânsă cu Moscova și în acest an. 

Ma Zhaoxu și oficialii ruși au făcut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală și multilaterală pe marginea unor „probleme internaționale și regionale de interes comun”, a anunțat ministrul chinez. 

Ma a mai spus că relațiile dintre țări "au menținut un nivel ridicat de impuls sub conducerea strategică a președintelui Xi Jinping și a omologul său rus Vladimir Putin"

Cele două părți au discutat o serie de probleme bilaterale, globale și regionale și au lăudat cooperarea lor în cadrul Națiunilor Unite, BRICS, și în cadrul altor organisme internaționale.

„Oficialii și-au reafirmat intenția de a apăra în mod fiabil suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale celor două țări și de a construi împreună o ordine mondială multipolară mai justă și mai democratică”, a precizat Ministerul rus de Externe. 

Președintele chinez este de asemenea așteptat într-o vizita la Moscova, în această primăvară, la un an după ce țara sa și Rusia s-au angajat la un parteneriat „fară limite”

Vizita a avut loc pe fondul scandalului internațional produs de baloanele de supraveghere ale Chinei care survolează Statele Unite și America Latină, care a făcut că șeful diplomației americane, Anthony Blinken, să își anuleze vizita anunțată în China – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.