EXCLUSIV Campania de intoxicare construită în România în jurul preotului FSB-ist Longhin Jar: Complementar cu rafala de manipulări de la TV se organizează și proteste la București. Impostorul prezentat drept preot român le cerea ucrainenilor în 2014 să nu-și apere țara de invadatorii ruși


EXCLUSIV Campania de intoxicare construită în România în jurul preotului FSB-ist Longhin Jar: Complementar cu rafala de manipulări de la TV se organizează și proteste la București. Impostorul prezentat drept preot român le cerea ucrainenilor în 2014 să nu-și apere țara de invadatorii ruși

Ofensiva propagandistică a FSB continuă în România pe tema așa-zișilor preoți ortodocși români ce ar fi supuși represaliilor de către puterea de la Kyiv. După ce Antena 3 CNN, România TV și Realitatea PLUS au desfășurat o campanie concertată de dezinformare, prezentându-l drept preot român pe Longhin Jar, mitropolitul de Bănceni (Cernăuți) subordonat Patriarhiei de la Moscova, intoxicarea s-a mutat și în stradă. Pe 4 februarie 2023, în Piața Unirii din București a avut loc un protest cu boxă al cărui protagonist dezinforma că ar exista în Ucraina "o prigoană împotriva ortodoxismului românesc".

Vedeți foto: 

Vedeți video: 


Imaginile ne-au fost puse la dispoziție de un cititor al publicației noastre și, chiar dacă nu am reușit să identificăm protestatarul, merită să reamintim în acest context că Biserica Ortodoxă Română a oferit clarificări pe 23 ianuarie, pe parcursul unui comunicat în care a reliefat că "preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română", ci se află sub tutela Patriarhiei Moscovei. 

"Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă. Există și o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei și care se manifestă ca autocefală. Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea.  

BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale). Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta.  

Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă.

Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima", a transmis BOR. 

Campania concertată a FSB în plan mediatic a început după ce Serviciul de Securitate de la Kyiv (SBU) a desfășurat mai multe razii în bisericile comunităților de etnie română din Ucraina, dat fiind faptul că acestea sunt subordonate Patriarhiei ruse. Patriarhia de la Moscova a funcționat sute de ani mai mult ca un departament militant al Kremlinului, așa cum o face și în prezent, susținând în mod fățiș invazia criminală a lui Putin și imperialismul rus în fostul spațiu sovietic. Deși acele biserici se află sub tutela Moscovei, televiziunile menționate la începutul articolului s-au pretat la cea mai sulfuroasă propagandă rusă, prezentându-i pe respectivii preoți care au pretins că sunt abuzați de autoritățile de la Kyiv ca fiind reprezentanți ai ortodoxiei române, campanie menită să diminueze sprijinul în rândul românilor pentru susținerea Ucrainei în lupta pe care o duce împotriva invadatorilor ruși. 

Revenind la personajul Longhin Jar, vă prezentăm în cele ce urmează un articol din 2014 din presa ucraineană care aducea în atenția publicului faptul că preotul FSB își instruia credincioșii să nu ia parte la apărarea Ucrainei de hoardele Kremlinului care au declanșat la acea vreme conflictul din Donbas. 

"Longhin Jar le predica credincioșilor în 2014 să nu ia parte la Operațiunea Antiteroristă din Donbas și i-a descris pe liderii Ucrainei drept 'blestemați' și 'slujitori ai lui Satan'.

'Vă îndemn să fiți uniți și să nu vă trimiteți copiii la moarte. Credința noastră ortodoxă nu ne permite să ne ucidem între noi. De dragul intereselor politice, ei vor moartea poporului nostru, care trăiește în pace, cu Dumnezeu', a precizat episcopul Longhin în timpul unei predici, indicând către conducerea Ucrainei, Occidentului și Americii.

'Nu-i voi pomeni niciodată la Sfânta Liturghie pe acești conducători blestemați ai țării noastre, pe acești necredincioși care nu au frică de Dumnezeu, care stau în scaunele lor și dau porunci de ucidere. Rămâne o singură rugăciune: Doamne, dacă mai poți, luminează-i, căci au îmbrățișat întunericul și lumea interlopă. Nu au nevoie de nimic decât de vărsare de sânge, iar în asta își găsesc plăcerea. Sataniști! Slujitori ai celui rău. Dacă nu se opresc, atunci Dumnezeu îi va opri, dar atunci ei vor fi într-o mare durere', spunea Longhin Jar. 

Vorbind despre implicarea SUA și a Occidentului în războiul din Ucraina, episcopul zicea: 'Blestemații apără Statele Unite, vor să vadă cum se ucid ortodocșii între ei și, între timp, mănâncă, beau, se distrează și se bucură că se varsă sânge pe pământul sfânt... Vor plăti din plin pentru sângele care le-a pătat mâinile și hainele. Toată aceasta este lucrarea blestemată a Europei, despre care Sfinții Părinti au spus 'Nu vă închinați fiarelor!', respectiv a americanilor, care, oriunde intervin, nu seamănă decât ceartă și vărsare de sânge. Acum s-au dat deoparte și se bucură de vărsarea sângelui creștinilor noștri'.

De asemenea, potrivit lui Jar, 'liderii ucraineni au declarat despre credința ortodoxă că este cel mai mare dușman al Ucrainei. Acest lucru le-a fost dictat de străinii care nu pot suporta adevărul pentru că sunt orbi'.

În acest caz, Jar a răstălmăcit o declarație a șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentyn Nalyvaichenko, despre ideologia eurasiatică a militanților: 'Pericolul este ca acest lucru să fie predicat ca un nou val de fundamentalism ortodox. Este o ideologie periculoasă ce e folosită în acest război hibrid'. 

Discursul lui Longhin Jar se încheie cu o declarație despre sentimentul unui 'al treilea război mondial' și un apel la pocăință.

Predica lui Longin Jar a fost publicată pe site-ul Zilei Tatianei, organul oficial al Bisericii Martirei Tatiana de la Universitatea de Stat din Moscova. Rectorul templului este protopopul Vladimir Vigiliansky, șeful serviciului de presă al Patriarhului Moscovei și al Rusiei în anii 2005-2012, mărturisitor al gimnaziului Sfântul Vasile cel Mare (Zaitsevo, regiunea Moscova), fondat de Konstantin Malofeev. (condamnat anterior de SBU pentru sprijinirea teroriștilor din Donbas)

Longin este cunoscut și ca un susținător înfocat al lui Viktor Ianukovici, pentru care a făcut campanie în biserică în 2004, menționând în predicile sale că, după victoria lui Viktor Iuşcenko în Ucraina, 'ar putea începe un război'.". (sursa: AICI)

Podul.ro a relatat pe larg detaliile acestei campanii FSB-iste de manipulare ce s-a desfășurat la scară largă pe Antena 3 CNN și alte trusturi media: 

EXCLUSIV: Travestit în cuvios apărător al Ortodoxiei și mitropolit de Bănceni, Longhin Jar e un agent al Rusiei care lucrează din plin împotriva Ucrainei și a României. Soluțiile: expulzarea din Ucraina și interzicerea pe teritoriul țării noastre. Profilul unui lumpen

EXCLUSIV Operațiune FSB în direct la A3 CNN: Atac la România și la BOR prin intermediul unui agent al Kremlinului – schismaticul Longhin Jar din Cernăuți, ierarh al Bisericii Ruse pe care Gâdea l-a prezentat drept ”mitropolit român”. Obiectivele operațiunii

Muntele de ridicol: festivalul FSB de ”martirizare” a impostorului Longhin Jar, gonflat pe rețelele de socializare. Fostul poet Mircea Dinescu îl transformă în ”sfânt” pe ierarhul Kremlinului, pe care are obrăznicia să-l prezinte drept reprezentant al BOR!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.