Washingtonul nu cedează insistențelor Ucrainei de a-i livra rachete ce pot lovi departe pe teritoriul Rusiei, dar oferă alt fel de muniție în schimb


  • ACP
  • Feb 15, 2023 13:28
  • 964
Washingtonul nu cedează insistențelor Ucrainei de a-i livra rachete ce pot lovi departe pe teritoriul Rusiei, dar oferă alt fel de muniție în schimb

Conform publicației americane Politico, Washingtonul a anunțat Kievul că nu va primi curând sistemele de artilerie MGM-140 ATACMS dotate cu rachete cu rază lungă de acțiune, care pot lovi până la 300 km depărtare. 

Astfel, armata americană nu dorește să renunțe la rezervele sale strategice, punându-și în pericol capacitatea de răspuns rapid în cazul implicării într-un război, iar Washingtonul nu vrea să dea armatei ucrainene posibilitatea de a folosi rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a ataca adânc în interiorul teritoriului rus. 

„Cu orice pachet, luăm întotdeauna în considerare disponibilitatea noastră și propriile stocuri, oferind Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Există și alte modalități de a oferi Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a lovi țintele”, a spus un înalt oficial american, pentru presă. 

La recentele întâlniri de la Pentagon, reprezentanților ucraineni li s-a spus clar că stocul actual de ATACMS al Statelor Unite nu este foarte mare, așa că oferirea acestor muniții acum ar putea afecta pregătirea armatei americane în viitor. 

La fel de serios este tratat și motivul evitării unei treceri a „liniei roșii” din partea ucrainenilor și escaladarea conflictului, care ar putea avea loc în cazul folosirii rachetelor asupra unor obiective aflate mult în interiorul Rusiei. 

În schimb, în urma încheierii unui contract de 522 milioane $, două mari companii americane, Northrop Grumman Systems și Global Military Products, vor produce muniție pentru artilerie în Ucraina, iar livrările vor începe chiar din luna martie a acestui an – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.