Dezvăluire Business Insider: un fost înalt oficial al FBI, anchetat după ce s-a descoperit că s-a întâlnit cu agenți ruși la Londra


  • ACP
  • Feb 16, 2023 19:45
  • 998
Dezvăluire Business Insider: un fost înalt oficial al FBI, anchetat după ce s-a descoperit că s-a întâlnit cu agenți ruși la Londra

Publicația americană Business Insider a informat că are loc anchetarea unui fost înalt oficial al FBI, după ce s-a descoperit că s-a întâlnit la Londra cu agenți ruși, conform unor surse din comunitatea de informații a Statelor Unite. 

Fostul șef al departamentului de contraspionaj al FBI din New York, Charles McGonigal, care a condus 150 de agenți americani însărcinați să urmărească agenții străini și să-i transforme în spioni pentru SUA, a fost supravegheat din 2018, când s-a întâlnit la Londra cu un contact rus care era supravegheat de autoritățile britanice. 

Britanicii l-au informat atunci despre întâlnire pe atașatul juridic al FBI, care era staționat la Ambasada SUA, iar agenția a deschis imediat o investigație asupra lui McGonigal. Acesta, care s-a retras din FBI în septembrie 2018, este acuzat că ar fi luat bani de la miliardarul rus Oleg Deripaska în schimbul anchetării unuia dintre rivalii ruși ai acestuia, după ce ar fi călătorit la reședințele lui de la Londra și Viena.

FBI a încercat să-l recruteze pe Deripaska ca informator, în 2014, dar nu este clar dacă McGonigal, care lucra la Washington în acel moment, a fost implicat în efortul de recrutare a magnatului rus. 

Departamentul de Stat, Biroul național de presă al FBI și biroul său de teren din New York au refuzat să comenteze informațiile publicate de Bussiness Insider. Nici Ministerul de Interne ori Ministerul de Externe de la Londra nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii trimise miercuri seara de publicația americana. De asemenea, un purtător de cuvânt al Deripaska, Ruben Bunyatyan, a refuzat să comenteze orice presupuse întâlniri dintre miliardarul rus și McGonigal și a negat afirmațiile făcute de Departamentul de Trezorerie și alții conform cărora Deripaska este un apropiat al Kremlinului și că este un oligarch – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.