Spania, una dintre cele mai mari țări din NATO, anunță revenirea la sistemele clasice de artilerie în urma experienței Ucrainei din războiul cu rușii


  • ACP
  • Feb 18, 2023 18:25
  • 1353
Spania, una dintre cele mai mari țări din NATO, anunță revenirea la sistemele clasice de artilerie în urma experienței Ucrainei din războiul cu rușii

Armata spaniolă a anunțat că va reveni la echiparea cu armele de artilerie grea, după experiență armatei ucrainene în războiul actual cu Rusia. 

Invazia rusă la scară largă a dovedit că artileria clasică, căreia țările NATO nu îi mai acordau prea multă importanță, continuă să fie una dintre armele principale de pe câmpul de luptă și de ea pare să depindă chiar și în zilele noastre cursul conflictelor armate. 

Astfel, conform publicației Infodefensa, armata spaniolă va fi echipată din nou cu obuzierele remorcate de 155 mm, folosite intensiv de Ucraina împotriva invadatorilor ruși, obuziere care mai sunt în serviciu în Spania numai la unitățile de apărare de coastă și la unele unități de artilerie. 

Obuzierele spaniole de 155 mm au fost proiectate de Santa Bárbara Sistemas, fabricate la fabrica de arme Trubia și achiziționate în prima jumătate a anilor 2000 de armata spaniolă pentru a-și îmbunătăți și moderniza unitățile de artilerie. 

Obuzierul spaniol are o rază maximă de tragere de 40 km, o cadență de maxim opt focuri pe minut, cântărește 13 tone și este echipat cu un motor diesel auxiliar care permite deplasarea autonomă la o viteză de 18 km/h. 

Armata spaniolă are în prezent doar 82 de astfel de obuziere: 16 în versiunea V07, care sunt în serviciu cu unități de artilerie de coastă, și 66 în versiunea SIAC, care sunt utilizate în unitățile de artilerie de câmp. 

În decembrie anul trecut, Ministerul Spaniol al Apărării a anunțat că va crea o rezervă strategică de muniție, tot în urma constatării situației din Ucraina, unde s-a văzut că stocurile actuale nu sunt deloc suficiente în cazul unui conflict la scara mare – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.