Olanda dă afară diplomații – spioni ai Moscovei și închide misiunea comercială a Rusiei la Amsterdam


Olanda dă afară diplomații – spioni ai Moscovei și închide misiunea comercială a Rusiei la Amsterdam

Olanda a decis să reducă numărul diplomaților din ambasada Rusiei din cauza încercărilor repetate ale Moscovei de a angaja ofițeri de informații în misiunea diplomatică.

„Rusia încearcă în mod repetat să angajeze în secret ofițeri de informații ca diplomați în Țările de Jos. În același timp, Rusia refuză să elibereze vize diplomaților olandezi pentru personalul Consulatului General la Sankt Petersburg și al ambasadei la Moscova. Acest lucru este inacceptabil și a dus la o situație instabilă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Țărilor de Jos

Prin urmare, guvernul țării a decis că ambasada Rusiei la Haga nu poate avea mai mulți diplomați decât ambasada Olandei la Moscova.

"Astfel, un număr de diplomați ruși vor trebui să părăsească Țările de Jos. Consulatul General al Țărilor de Jos la Sankt Petersburg va trebui să fie închis temporar din cauza lipsei de personal. De asemenea, guvernul a decis ca misiunea comercială a Rusiei la Amsterdam ar trebui să fie închisă”, se arată în comunicat.

„În ciuda numeroaselor încercări ale Țărilor de Jos de a găsi o soluție, Rusia continuă să încerce să-i aducă pe ofițerii de informații din Țările de Jos sub acoperire diplomatică. Nu putem și nu vom permite acest lucru. În același timp, este important ca ambasadele să rămână deschise ca un canal. de comunicare, chiar și acum că relațiile cu Rusia sunt mai complicate ca niciodată”, a declarat șeful Ministerului Afacerilor Externe al Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra.

Diplomații ruși care nu pot rămâne trebuie să părăsească Țările de Jos în termen de două săptămâni. Reprezentanța comercială a Rusiei din Amsterdam ar trebui să fie închisă începând cu 21 februarie.

Consulatul General al Țărilor de Jos la Sankt Petersburg se va închide pe 20 februarie. Aceasta înseamnă că, printre altele, ajutorul cetățenilor și organizațiilor olandeze nu va mai fi oferit de la Sankt Petersburg. Ambasada Țărilor de Jos la Moscova va rămâne deschisă.

Negocierile privind vizele pentru diplomați au durat aproape un an. După invazia Ucrainei de către Rusia, Țările de Jos au expulzat 17 spioni ruși în martie 2022. Ca răspuns, Rusia a expulzat 15 diplomați olandezi. Din acel moment s-au purtat negocieri privind plasarea de noi diplomați din ambele părți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.