UPDATE Presiunea a dat roade: A fost amânată petrecerea cu Dorian Popa ce urma să aibă loc în franciza din București a localului ucrainean Piana Vyshnia la exact 1 an de la începerea invaziei rusești la scară largă


UPDATE Presiunea a dat roade: A fost amânată petrecerea cu Dorian Popa ce urma să aibă loc în franciza din București a localului ucrainean Piana Vyshnia la exact 1 an de la începerea invaziei rusești la scară largă

UPDATE

În urma presiunii exercitate de refugiații ucraineni din România, respectiv de publicația noastră și de redacția Glavcom din Ucraina, Dorian Popa a anunțat amânarea petrecerii ce urma să aibă loc pe 24 februarie în franciza din București a localului ucrainean Piana Vyshnia, la exact 1 an de la începerea invaziei rusești la scară largă. 


ȘTIREA INIȚIALĂ

Profesoara ucraineană Daria Kustanovych, care organizează aproape săptămânal proteste la București împotriva invaziei ruse la scară largă, ne-a semnalat, printr-o postare pe Facebook, că vișinoteca ucraineană din România, localul Piana Vyshnia, batjocorește eroii ucraineni care combat de 1 an de zile invazia rusească la scară largă. Concret, în data de 24 februarie 2023, la exact 1 an de la începerea invaziei rusești la scară largă, Piana Vyshnia a găsit de bun augur să organizeze o petrecere al cărei invitat special este vloggerul Dorian Popa, care se pretinde a fi totodată cântăreț și dansator. 

Mai mult decât atât, confruntându-se cu nemulțumirea refugiaților ucraineni din România, reprezentanții localului din București au luat decizia de a elimina de la poza de profil steagul Ucrainei, sfidând astfel suferința unui popor care-i va comemora pe 24 februarie 2023 pe cei care au luptat pentru libertatea țării lor cu prețul vieții. 

Redăm integral postarea activistei ucrainene Daria Kustanovych: 

"Aceasta este o poveste despre micile afaceri care fac bani pe reputația Ucrainei, ignorând etica și respectul față de țara de origine.

Daca întrebi orice ucrainean unde să mergi in București, dacă vrei să simți spiritul țării mele, ți se va răspunde imediat, fără nicio ezitare că acest loc este Piana Vyshnia, bar situat în inima Centrului Vechi. 

Dar, din păcate, acum câteva zile s-a întâmplat un incident, care m-a făcut să mă răzgândesc în privința acestui local.

Navigam pe internet acum câteva zile și am văzut o reclamă. OK, era o petrecere. Nimic nu m-a deranjat până nu am văzut data acesteia - 24.02.2023.

Dacă nu cunoașteți contextul zilei, vă explic următoarele. 

Această zi este, din păcate, renumită în întreaga lume drept aniversarea invaziei ruse la scară largă. Acea zi când sute de mii de ucraineni s-au trezit din cauza exploziilor și a atacurilor, neștiind nimic despre ce să facă, unde să meargă și cum să-și salveze viața.

De aceea, această petrecere reprezintă un act de insultă la adresa întregului popor ucrainean. Asta pentru că acest bar se prezintă drept unul ucrainean chiar dacă este vorba de o franciză, câștigi bani pe fondul reputației, produselor ucrainene etc.

Când le-am scris un mesaj, mi s-a răspuns cu justificări care nu stăteau în picioare, chiar erau jignitoare. 

După răspunsul meu, managerii sau proprietarii au decis că cel mai bun mod de a rezolva această problemă a fost de a ne ignora pe mine și pe alte zeci de ucraineni. Mai mult, următorul pas a fost ștergerea postării de pe Instagram a anunțului petrecerii și eliminarea steagului Ucrainei de la poza de profil a conturilor de social media. 

Contul de Instagram al Piana Vyshnia înainte ca refugiații ucraineni să se revolte: 

Sfidând suferința poporului ucrainean, reprezentanții localului Piana Vyshnia din România au eliminat astăzi steagul Ucrainei de la poza de profil a contului de Instagram (aceeași decizie a fost luată în cazul paginii de Facebook a Piana Vyshnia, pe care o puteți accesa AICI): 

În timp ce România este alături de Ucraina și o susține, 24 februarie fiind o zi tristă pentru români, aceștia alăturându-se de altfel la mitinguri pașnice săptămânale, este păcat și nepotrivit cum procedează acest local. 

Drept urmare, eu și comunitatea ucraineană cerem anularea petrecerii, dar nu numai - ci și prezentarea de scuze, în mod public, întregului popor ucrainean.

Vă transmit rugămintea de a distribui postarea mea și de a eticheta localul în cât mai multe postări. Va ajuta foarte mult!

Glorie Ucrainei!".

Chiar dacă postarea privind rușinoasa petrecere a fost ștearsă de pe contul de Instagram al Piana Vyshnia, în speranța că ar putea ascunde mizeria sub preș, evenimentul de pe pagina de Facebook a localului este în continuare activ (puteți accesa AICI pagina evenimentului). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.