Așa-zisa Transnistria. Pericolul ce pândește R.Moldova


Așa-zisa Transnistria. Pericolul ce pândește R.Moldova

Inevitabil, mă îngrijorează profund faptul că Rusia a anunțat că așa-zisa Transnistria e pământ rusesc. Asta îmi amintește ce s-a întâmplat, cu numai un an în urmă, cu regiunile  ucrainene Donețk și Lugansk. Vedem cu toții ce a urmat. Patternul e similar. De altfel, Rusia a acționat la fel și în cazul generării altor conflicte, acest aspect fiind arhicunoscut. Pe de altă parte, e clar că Moscova vizează destabilizarea teritoriilor din stânga Prutului. 

Mi-e pur și simplu groază să mă gândesc că situația din Ucraina s-ar putea repeta și în Republica Moldova. Sper să greșesc, îmi doresc enorm să greșesc, însă cred că e deja o chestiune de timp până când va începe ceva și în regiunea transnistreană. Ce anume? – e greu de prevăzut, totul se joacă. Până la urmă, ceva se va întâmpla, întrucât, oricum va decurge și oricum se va finaliza, când se va finaliza, războiul ruso-ucrainean, situațiile rezultate vor produce, inevitabil, schimbări în așa-zisa Transnistria. 

Mă rog să greșesc, însă situația de acolo e foarte complicată și poate degenera monstruos în funcție de viitoarele evoluții de pe fronturile din Ucraina. Să nu uităm că în așa-zisa Transnistria (teritoriu care, de drept, aparține R.Moldova) locuiește o semnificativă comunitate românească. Statul român trebuie să taxeze tranșant demențele Rusiei.

Sper ca presa din România să nu fie luată prin surprindere în cazul că se va întâmpla ceva pe Nistru, fiindcă provocări au tot fost, iar mesajul Moscovei vine în aceeași logică a ostilității. Din ce văd, presa mioritică nu prea comentează pe acest subiect. Sau o face total paralel. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.