Rușinarea adevărului prin oameni falși


Rușinarea adevărului prin oameni falși

este, în profunzime, rezultatul prestației lui Kirill și a altor clerici și laici ruși, a putiniștilor de toate naționalitățile și gradele, a antisistemicilor de la noi și din univers, a celor care au criticat până la sevraj de idioție suprainflamată exercițiul sinodal panortodox din Creta - unde cu adevărat relevanta miză era tocmai chestiunea autocefaliei, adică a dreptului Bisericii locale de a merge împreună cu credincioșii ei pe drumul dorit, determinare care ar fi spus războiului război, iar nu "operațiune specială" pe "teritoriul canonic rusesc" având ca finalitate conservarea unității "lumii ruse" -, antiecumenismul cu spume dovedindu-se marea manipulare, după manual. 

În doar un an de zile, cei care se credeau și se mai cred "proprietarii" Ortodoxiei și-au dat arama pe față. Șmecherii, profitorii, cei care tac și acum nu, nu, nu vor fi sub nicio formă martirii de mâine ai suferinței nebănuite. Vremurile nu, nu, nu sunt ale catacombelor, ci ale acoperișurilor, Judecata având drept unitate de măsură nu doar adâncimea, ci mai ales înălțimea. Se adeverește, cu dureroasă precizie, că prigonitorii cei mai eficienți ai dreptei credințe sunt cei strâmbi, contorsionați, incapabili de un minim consens antropologic - cel după care crima este crimă indiferent de circumstanțe -, cei care cumpără lumânări fără să învețe de la ele nici verticalitatea principială, dogmatică aș zice, dar nici căldura, omenia. Altare reci.

Și tot cu dureroasă precizie, insuportabilă, se adeverește că oameni pe care îi credem fără sau chiar împotriva lui Dumnezeu sunt, prin solidaritate, mai aproape de El. Luați cu capul de modernitatea filetistă, înzestrați cu instrumente tehnice prin care ne unim golurile în speranța plinului, nemulțumiți pe bună dreptate de halul în care am ajuns, nevorbiți și nici formați cum să facem acest lucru - ah, decontul lipsei de cateheză, de actualizare! -, trecuți prin tot felul de experimente, de la totalitarism ideologic la molime și de la comunism la consumism, am crezut că în războiul început acum un an ne vom regăsi, că din toată vâltoarea va ieși inclusiv pentru noi un răspuns, o confirmare. Nu. A ieșit, până acum, doar rezultatul analizei care atestă că unei proaste așezări întru cele înalte îi corespunde o și mai proastă așezare întru cele de jos. Ce zic? Josnice de-a dreptul.

Să nu (mai) fie!

PS Oare ce mai zice Mitropolitul român care îmi reproșa critica la adresa lui Kirill și care nu s-a sfiit să mă lovească administrativ precum o fac "frații" ruși prin rachete de un an de zile?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.