EXCLUSIV Solomiya Khoma, reprezentantă USCC: "Însăși societatea rusă trebuie demilitarizată și den*zific*tă!". Cum poate fi combătut pe termen lung imperialismul rusesc


EXCLUSIV Solomiya Khoma, reprezentantă USCC: "Însăși societatea rusă trebuie demilitarizată și den*zific*tă!". Cum poate fi combătut pe termen lung imperialismul rusesc

În amplul interviu pe care mi l-a acordat la Kyiv, Solomiya Khoma, coordonatoare în sfera relațiilor internaționale a think tank-ului Ukrainian Security and Cooperation Center, a reliefat repercusiunile cu care trebuie să se confrunte pe plan internațional Rusia, dar și societatea rusă per ansamblu, pentru războiul pe care-l poartă la scară largă împotriva Ucrainei de 1 an de zile. 

Pe tema în cauză, Solomiya Khoma a subliniat că însăși societatea rusă trebuie să treacă printr-un amplu proces de demilitarizare și denazificare, iar în acest sens avem deja precedentul Germaniei și al repercusiunilor cu care s-a confruntat această țară după al Doilea Război Mondial. 

De asemenea, reprezentanta think tank-ului USCC a evidențiat că, pentru combaterea ireversibilă sau pe termen lung a imperialismului rusesc, este mai mult decât necesară împărțirea Rusiei în mai multe teritorii. 

Reporter: Victoria Ucrainei este obligatorie pentru a combate imperialismul rusesc. Dar consider totodată că sunt necesare măsuri suplimentare după terminarea războiului. Cum vedeți înfrângerea imperialismului rusesc pe termen lung? Pentru că rușii pot sta 10-20 de ani la carapace fără a întreprinde acțiuni nocive, atrocități, iar unele țări occidentale vor începe să facă din nou afaceri cu Rusia. Vor trece alți 10-20 de ani, iar Kremlinul va demara o nouă agresiune. Cum putem preveni asta? Care vor fi măsurile la nivel internațional ce ar trebui luate pentru a combate imperialismul rusesc?  

Solomiya Khoma: Cel mai mare rol în asta îl va avea înfrângerea militară a Rusiei în Ucraina. Acesta este primul și principalul factor: înfrângerea militară a Rusiei în Ucraina. În al doilea rând, Rusia trebuie să fie pedepsită pentru crimele comise. Poate fi vorba despre un tribunal pentru Putin și toți militarii și politicienii responsabili pentru acest război. Va fi necesară totodată excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate la ONU. De asemenea, va fi necesar ca Rusia să plătească despăgubiri Ucrainei. Așadar, Rusia trebuie pedepsită pentru crimele comise. Iar pentru a preveni ceea ce s-a întâmplat în 2022 în Ucraina este necesară demilitarizarea și denazificarea Rusiei. Cu acest concept a început Rusia războiul împotriva Ucrainei, dar de fapt va trebui să se întoarcă ca un bumerang împotriva Rusiei. Ceea ce vedem este că societatea rusă, nu doar politicienii și militarii, sprijină acest război și chiar dorește escaladarea situației. Parțial, societatea rusă poartă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. Putin a vrut să stea în funcția de președinte al Rusiei și a avut nevoie de voturile cetățenilor. A știut ce să le ofere acelor oameni pentru a le obține voturile: război, respectiv ocuparea mai multor teritorii. Imperialismul dăinuiește de mult timp în societatea rusă. Așadar, societatea din această țară are nevoie de demilitarizare și denazificare.

Reporter: Care sunt căile pentru îndeplinirea acestui obiectiv?

Solomiya Khoma: Avem marele exemplu al Germaniei după finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial. Acest proces de denazificare a constat și în organizarea tribunalului pentru toate persoanele responsabile de crime de război. Ulterior, s-a desfășurat un lung proces de educare a societății germane. Este un proces ce trebuie desfășurat și în Rusia după înfrângerea militară a acestei țări în Ucraina. Aceasta va fi o responsabilitate majoră a lumii occidentale.

Reporter: Atunci când hoardele Kremlinului vor pierde acest război, putem asista la o prăbușire a Rusiei inclusiv la nivel teritorial? Există posibilitatea unei dezmembrări teritoriale? 

Solomiya Khoma: Consider că da. A fost necesar ca Uniunea Sovietică să se împartă în mai multe țări, Ucraina, Belarus ș.a.m.d. Asta trebuie să se întâmple și în cazul Rusiei. Rusia este în prezent ultima extensie a imperialismului în lume. Așadar, trebuie să se rupă la rândul ei în mai multe teritorii. Și cred că se va întâmpla. Rusia constă acum în dictatura lui Putin și ai săi simpatizanți. Dar fără această dictatură, Rusia ar pierde din actuala conexiune dintre marile regiuni. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.