Toată lumea insistă că orașul Bahmut „nu este important din punct de vedere strategic”. Fals, este extrem de important


Toată lumea insistă că orașul Bahmut „nu este important din punct de vedere strategic”. Fals, este extrem de important

Un „putinist” de la CNN zice că Ucraina ar trebui să cedeze Crimeea și o parte din Donbas Rusiei în schimbul aderării la NATO. Omul n-a înțeles nimic – obiectivul lui Putin tocmai ăsta e: ca Ucraina să nu intre în NATO. Adică Putin va accepta cu dragă inimă recunoașterea anexărilor din 2014 încoace – partea a doua cu aderarea Ucrainei la NATO nu se va întâmpla. Plus că în acest moment este de neimaginat ca Kievul să accepte astfel de condiții, toată lumea de acolo își pune speranța într-o viitoare ofensivă.

Cum ziceam zilele trecute, războiul din Ucraina este unul existențial pentru ambele părți implicate. Rusia în actuala formă nu va renunța la Ucraina – în sensul acceptării intrării ei în NATO. Orice altă formă de stat tampon, zonă gri cu pârghii de influență ale Moscovei – cam ăsta este viitorul Ucrainei din punctul de vedere al Kremlinului. Războiul ăsta va continua câtă vreme ambele părți sunt dispuse să investească resurse în el. Târgurile de genul celui lansat pe pagina CNN nu-și au locul în configurația actuală.

Între timp se pare că rușii mai au puțin și reușesc să încercuiască orașul Bahmut, Kievul trebuie să ia o decizie dacă își retrage trupele de acolo sau repetă experiența de la Mariupol. Toată lumea insistă că orașul Bahmut „nu este important din punct de vedere strategic” - fals, este extrem de important, dovedește capacitatea trupelor ruse de a cuceri orașe apărate de armata ucraineană, la costuri exorbitante, dar pentru ruși nu pare să conteze asta. Ideea este că rușii continuă să atace și nu dau semne că se mulțumesc cu ce au anexat până acum.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.