Ungaria amână din nou votul pentru aprobarea aderării la NATO a Finlandei și Suediei, continuând să facă astfel jocul Rusiei


  • ACP
  • Mar 15, 2023 15:37
  • 1630
Ungaria amână din nou votul pentru aprobarea aderării la NATO a Finlandei și Suediei, continuând să facă astfel jocul Rusiei

Budapesta a dat zilele acestea de înțeles că ar urma să amâne în continuare votul deja întârziat în mai multe rânduri cu privire la candidaturile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei.  

Vicepremierul Zsolt Semjen a solicitat președintelui Parlamentului Ungariei, într-o scrisoare publicată marți de site-ul de știri maghiar hvg.hu, ca sesiunea parlamentară pentru votarea aderării celor două țări nordice la NATO să fie încă o dată amânată, cu o săptămână peste data de 20 martie deja stabilită.

Semjen a prezentat ca justificare a acestei noi întârzieri faptul că sunt încă în desfășurare negocierile Budapestei cu Executivul Uniunii Europene privind presupusele încălcări de către Ungaria a cerințelor blocului european în legătură cu statul de drept.  

Acesta ar fi a doua întârziere a votului în două săptămâni, din multele care au venit succesiv din iulie 2022. Ultima oară a fost amânat votul de ratificare pe 2 martie, pentru data de 20 a aceleiași luni, deoarece Budapesta spunea că așteaptă rezultatele vizitei unei delegații trimise în Suedia și Finlanda pentru a soluționa "disputele politice" care ar fi produs îndoieli în rândul unor parlamentari ai partidului de guvernământ cu privire la sprijinirea intrării în NATO a celor două țări.

După întoarcerea delegației ungare, care a declarat că a avut rezultate pozitive la întâlnirile cu oficialii suedezi și finlandezi, era de așteptat că Parlamentul Ungariei să ratifice candidaturile țărilor nordice, dar se pare că Budapesta încă mai vrea sa își rezolve din probleme folosind pârghia oferită de condiționarea aderărilor.  

Ungaria și Turcia au rămas singurele două țări membre NATO care nu au aprobat încă ofertele celor două țări nordice de a adera la alianța militară occidentală, spre marea satisfacție a Moscovei. Marți, prim-ministrul Suediei a declarat că este probabil ca Finlanda să se alăture NATO înaintea țării sale, asta din cauza opoziției Turciei față de candidatura suedeză. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.