Alertă! Rețea de spionaj rusă, eliminată de autoritățile poloneze. Ce acțiuni de sabotaj pregătea Kremlinul pe teritoriul Poloniei


Alertă! Rețea de spionaj rusă, eliminată de autoritățile poloneze. Ce acțiuni de sabotaj pregătea Kremlinul pe teritoriul Poloniei

Autoritățile poloneze au anihilat o rețea de spionaj rusă, a informat miercuri, 15 martie, un post național de radio.

RMF FM a precizat că gruparea cu pricina pregătea operațiuni de sabotaj care ar fi afectat liniile feroviare critice pentru transportul de arme și muniții către Ucraina, inclusiv pe cele din vecinătatea aeroportului Jasionka din sud-estul Poloniei. Aeroportul respectiv este principalul punct de tranzit pentru armele și munițiile occidentale ce sunt transferate în Ucraina.  

Șase persoane au fost reținute, conform RMF FM. Persoanele arestate sunt străini care ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Agenții Serviciului de Securitate Internă (ABW) i-au reținut după ce au descoperit camere ascunse amplasate pe rute importante, respectiv pe noduri de cale ferată. Camerele înregistrau deplasarea pe șinele de cale ferată și transmiteau mai departe imaginile. 

Pe fondul activităților rețelei de spionaj a fost emisă o alertă în cazul căilor ferate și infrastructurii naționale critice.

"Agenții ABW i-au reținut după descoperirea unor camere ascunse pe rute și noduri importante de cale ferată. Camerele emiteau transmisia vizuală prin internet", a relatat RMF FM. 

Polonia a sporit protecția liniilor feroviare cheie și a elementelor cruciale ale infrastructurii, potrivit RMF FM.

Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kamiński, va face o declarație de presă joi, la ora 11, a menționat miercuri după-amiază pe Twitter adjunctul său, Stanisław Żaryn.

Ofițerii de securitate și de poliție au fost puși în alertă maximă. Autoritățile acordă o atenție deosebită securității de-a lungul rutelor feroviare importante din punct de vedere strategic din Polonia, precum și consolidării securității infrastructurii critice cheie.

Maciej Matysiak, fostul șef adjunct al Serviciului de Contrainformații Militare al Poloniei, a declarat pentru RMF24 că e posibil ca rețeaua de spionaj să fi căutat informații cu privire la numărul de transporturi către Ucraina, nivelul măsurilor de securitate aplicate și tipul de echipamente. (sursa: Kyiv Independent, The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.