Birchall: "Chiar ar fi ceva ca românii din Italia să îl găsească pe fugarul Ionel Arsene!". Fostul ministru al Justiției reiterează că este necesară "o modificare legislativă care să permită judecătorului ca și în primă instanță să aplice din oficiu o măsură preventivă precum interdicția de a părăsi țara"


Birchall: "Chiar ar fi ceva ca românii din Italia să îl găsească pe fugarul Ionel Arsene!".  Fostul ministru al Justiției reiterează că este necesară "o modificare legislativă care să permită judecătorului ca și în primă instanță să aplice din oficiu o măsură preventivă precum interdicția de a părăsi țara"

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, salută inițiativa românilor din Italia de a se mobiliza pentru a-l găsi pe președintele PSD al Consiliului Județean Neamț, infractorul fugar Ionel Arsene. 

"Am citit că românii din Italia s-au mobilizat (inclusiv în urma unei postări scrise aici, pe această pagină) să îl găsească pe fugarul condamnat cu executare, Ionel Arsene. Bravo! Chiar ar fi ceva ca românii din Italia să îl găsească pe fugarul Ionel Arsene, nu?!", scrie Birchall pe Facebook. 

De asemenea, aceasta critică atât prestația actualei guvernări, cât și a fostului ministru de resort, Stelian Ion, reclamând că nu a fost adoptată nicio inițiativă legislativă care să oprească fuga din țară a celor condamnați în primă instanță. 

"Ionel Arsene, șeful Consiliului Județean Neamț, condamnat la 6 ani și opt luni de închisoare cu executare, a fost dat în urmărire! 'Arsene în Italia, în ziua pronunțării sentinței!'. 'Speră să execute acolo, cu arest la domiciliu!'. Va fi interesant cum arată 'domiciliul', nu?! Eventual și cu vedere la mare, cu piscină etc! Și din ce bani plătește acest 'domiciliu' în Italia?!

Surpriza era dacă avea demnitatea și decența să nu fugă, ci să își execute pedeapsa, conform legii! Așa că azi râde, probabil din Italia, de ceea ce citește prin presă! Râde în nas statului român, râde în nas românilor cinstiți și de bună credință, iar cei care ar trebui să facă ceva (începând cu Ministerul Justiției) să oprească fenomenul fugarilor de lux dorm în papuci și nu fac nimic!  

Nu este admisibil ce se întâmplă! Nu este admisibilă bătaia asta de joc! Nu este admisibil să ai un fenomen în masă, să ai deja o 'rețetă' folosită de toți borfașii și infractorii care înainte de condamnare fug din țară, după ce între timp își aranjează 'rezidența fiscală' prin Italia etc! Sunt curioasă dacă va fi adus în România, pentru că ar trebui adus urgent, asumând că Ministerul Justiției a învățat ceva din acest fenomen cu care se confruntă de câțiva ani!  

De ce nimeni nu are curajul să modifice legislația astfel încât să împiedice fuga din țară a celor condamnați?! Care este rezultatul mult trâmbițatelor întâlniri bilaterale cu diverși ambasadori etc pe care le-au afișat ultimii miniștri ai Justiției!?? Aaaa, au fost întâlniri pentru PR-ul personal, căci uite că Arsene, alt condamnat, a fugit din țară.

De ce nu se discută serios, inclusiv la Bruxelles (așa cum începusem eu în 2019) despre eficiența mandatului european de arestare, de exemplu?!

Și ne mai mirăm de ce încrederea românilor în justiție este la cote alarmante?!", transmite Ana Birchall. 

Printre măsurile propuse pentru a rezolva problema reprezentată de fenomenul infractorilor fugari, Birchall amintește că este necesară "o modificare legislativă care să permită judecătorului ca și în primă instanță să aplice din oficiu o măsură preventivă precum interdicția de a părăsi țara".

"Ce propuneam în martie 2021... Sigur că nimeni nu a mișcat un deget! Oare de ce? Merită recitit și dat share, să se știe adevărul... și poate totuși cineva în țara asta, începând cu ministrul Justiției, are curajul să modifice legislația în sensul celor propuse de mine. În același timp trebuie început discuții serioase atât cu responsabilii de la Bruxelles, cât și bilateral cu țările preferate de infractori. Dar discuții serioase, de substanță, NU PR personal!  

Postarea din martie 2021: Așa cum am mai spus, în ultima vreme s-a dezvoltat o nouă rețeta perfecționată de persoanele condamnate definitv care fug din țară înainte de punerea în executare a hotărârilor judecătorești.

În contextul în care este rezonabil să asumăm că această practică, aceasta rețetă a fugarilor va continua să fie practicată consider că este absolut necesar ca ministerul Justiției (care are drept de inițiativă legislativă) să vină urgent cu o propunere de modificare legislativă care să permită judecătorului ca și în primă instanță să aplice din oficiu o măsură preventivă precum interdicția de a părăsi țara de exemplu. Așa cum am tot spus, trebuie clarificate cu celeritate măsurile, inclusiv cu modificări legislative urgente, care se impun acasă (de exemplu de ce și în ce condiții sunt ridicate, cu destul de multă ușurință, măsurile precum controlul judiciar, interdicția de a părăsi țara, consemn la frontieră etc.) tocmai pentru a preveni fuga din țară până la rămânerea definitivă și punerea în executare a unei hotărâri judecătorești! În 2019 începusem demersurile pentru astfel de modificări și clarificări legislative!

Trebuie reținut faptul că în acest moment măsurile preventive pot fi dispuse și de către instanță, în timpul judecății, la cererea Parchetului, în condițiile și scopurile prevăzute de lege. Astfel de măsuri pot fi dispuse și din oficiu, de exemplu 'împiedicarea inculpatului să se sustragă de la judecată' (care nu este egala cu 'împiedicarea inculpatului să se sustragă de la executarea pedepsei'). Problema practică învederată de mulți judecători este dată de faptul că o astfel de faptă nu poate fi prezumată de judecător, 'fără nicio probă sau indiciu' cu atât mai mult cu cât majoritatea fugarilor, dacă nu toți, se prezintă personal în timpul procesului la toate termenele de judecată. Tocmai de aceea consider că ministrul Justiției are obligația să vina în regim de urgență cu această modificare legislativă pentru a da atât procurorilor cât și judecătorilor TOATE instrumentele juridice necesare care să împiedice fuga din țară înaintea unei hotărâri judecătorești definitive!

În caz contrar cei certați cu legea vor continua să fuga din țară, vor continua să râdă în nas autorităților române din vile luxoase sau locuri exotice, iar statul român vă cheltui resurse financiare importante FĂRĂ să îi aducă înapoi în țară să își execute pedeapsa, așa cum ar fi legal!", explică Birchall pe Facebook. 

Amintim că președintele Consiliului Județean Neamț, baronul PSD Ionel Arsene "Ciorăpel", a fost condamnat definitiv vineri, 10 martie, de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare (accesați AICI portalul instanței). Însă, baronul PSD a fugit din țară și se află în Italia. 

CITIȚI ȘI: Sentință definitivă: Baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la închisoare

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.