ANALIZĂ! Falimentul celei mai mari companii de asigurări auto din România. Europarlamentar: „Țepele marca Bancorex au revenit in România!” / „Toată Europa știe că în România ajungi lider de piață dacă dai țeapă”


ANALIZĂ! Falimentul celei mai mari companii de asigurări auto din România. Europarlamentar: „Țepele marca Bancorex au revenit in România!” / „Toată Europa știe că în România ajungi lider de piață dacă dai țeapă”

La doar un an de la cel mai mare faliment din piaţa asigurărilor – City Insurance, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcționare a liderului RCA, Euroins, şi a constatat indiciile stării de insolvenţă. Consiliul ASF a mai hotărât şi promovarea unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societăţii.

2,5 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins, care a încasat în 2022 peste două miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asigurații din România, potrivit cifrelor furnizate de ASF pentru Libertatea.

Guvernul va încerca stabilizarea prețurilor RCA la nivelul actual, care au fost deja ridicate cu 71% în 2022, potrivit comunicărilor oficiale, „dar suma pe care statul o va plăti, din nou, pentru această nouă țeapă este uriașă”, au spus surse familiare cu decizia 

Joi seară, Euroins afirma că nu a primit o informare oficială de la ASF privind retragerea autorizației. 

Discuțiile din spațiul public despre o nouă insolvență pe piața asigurărilor au fost deschise de președintele PSD Marcel Ciolacu, care a vorbit săptămână trecută la Parlament despre „posibilitatea unui nou faliment RCA”. Totodată, liderul PSD afirma că e convins că ASF și Guvernul vor acționa ferm, „cum au acționat și la celălalt caz, City Insurance” și că e posibil să stabilizeze prețurile RCA, după declararea unui faliment din piață. „Știți foarte bine că este posibil să fie un faliment anunțat. Sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată”, spunea Ciolacu. 

Grupul bulgar Eurohold, proprietarul Euroins Insurance Group, a anunțat vineri că a consolidat recent poziția financiară a Euroins România. „Ne exprimăm îngrijorarea și surprinderea față de nesiguranța creată în ultimele săptămâni de diverse situații și elemente speculate în spațiul public și care afectează negativ nu doar Grupul și filiala noastră din România, ci și întreaga industrie de asigurări din România”, a transmis compania, potrivit Digi24.ro. 

 

 

Comunicatul ASF poate fi citit integral mai jos.

Redăm reacțiile relevante ale unor persoane publice în această situație dezastruoasă produsă în condițiile unui stat corupt, incompetent și nefuncțional.

Eugen Tomac, europarlamentar: „Țepele marca Bancorex au revenit in România

După insolvenţa Euroins, conducerea Autorităţii de Supraveghere Fiscală (ASF) trebuie demisă, iar instituţia trebuie reorganizată din temelii.

Sub ochiul vigilent al actualei conduceri ASF, venită pe filiera PSD, se dau tunuri care aduc aminte de Bancorexul anilor ’90. 

Euroins a emis poliţe de aproape 400 de milioane de euro pe care statul va trebui să le garanteze acum, iar falimentul City Insurance a condus la pierderi estimate de 120 de milioane de euro. 

Acestea au fost baloane de săpun care s-au umflat şi apoi s-au spart sub privirea blajină a unei conduceri politizate a ASF.

Sunt găuri pe care le vor acoperi tot românii fie din bugetul de stat, fie prin faptul că vor exista probleme cu decontarea pagubelor în urma unor evenimente rutiere nedorite. Şi aşa sunt blocate instanţele de sutele de mii de dosare de daună. 

Este clar că degeaba îi plătim regeşte pe conducătorii ASF, cu aproape 800.000 de lei anual, dacă ei nu sunt în stare să îşi îndeplinească obligaţiile legale: reglementare, control şi arbitru.

Se impune reorganizarea instituţiei – poate temporar atribuţiile să fie preluate de BNR.

De asemenea, este clar că trebuie umblat şi la legislaţie care să asigure o mai bună distribuţie a contractelor de asigurare între societăţile existente, fără să mai existe oligopoluri generate de preţurile de dumping practicate doar de unele companii. Au ajuns cu burta în sus companiile care practicau (în mod programatic) cele mai mici preţuri tocmai pentru a avea o cotă de piaţă cât mai mare. 

Nu în ultimul rând, instituţiile statului ar trebui să rezolve celelalte probleme care afectează piaţa asigurărilor, îndeosebi numărul extraordinar de mare de fraude care se produc în service-uri, acolo unde se umflă artificial facturile de plată pentru lucrările realizate şi plătite de asiguratori. 

 

Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie: 

„ City Insurance, 40% din piața RCA. Euroins, aproape 40% din piață.

Toată Europa, toată lumea știe că în România ajungi lider de piață dacă dai țeapă. Ești investitor serios? Stai la tine acasă bă băiatule, că nu ai ce să cauți la noi, aici pe ciordeală, pe mangleală.

Cam asta a fost strategia de dezvoltare a României timp de 3 decenii. Multor români le place. Vor tot cu alde Nicu și Marcel. Sau cu Simion, competența pe două picioare. Stați să vedeți cum vor aplauda acum plafonarea prețurilor RCA. Cum vor cădea pe spate că au Nicu și Marcel grijă de ei, nu-i lasă la cheremul profitorilor din asigurări. Bezna minții. De parcă daunele le-ar plăti americanii sau japonezii sau Nicu sau Marcel din buzunarul ăla de unde-i curg banii. Nu, nene, daunele și "minusurile de inventar" le plătești tu, cetățene, într-un fel sau altul; dacă nu prin prețul mai mare al asigurării, atunci prin taxe sau prin inflație sau prin imposibilitatea de a-ți repara mașina ș.a.m.d. 

Cu incompetenții mergi sigur la pierdere, asta e limpede, nu ai cum să mergi la câștig, oricât de mult te-ar vrăji Nicu și Marcel și Simion.

Apropo, voi vă dați seama cum se uită precum curca-n lemne oamenii ăștia la documente financiare, rapoarte de audit, ș.a.? Ce să înțeleagă ei, prietene, din ȘTIINȚĂ, că ei au făcut playback și cu robotul Ion  Ei sunt o ceată de plagiatori, de oameni fără meserie ca Marcel care s-au trezit direct subprefecți, unii cu așa-zise facultăți terminate la 30 și de ani. Echipa lui Nicu și Marcel și Simion este mai slabă decât echipa de la Euroins sau de la City, asta garantat, ăia sunt hoți deștepți, îi mănâncă pe pâine pe nulitățile noastre”. 

Tot prof. Glăvan într-un text anterior: „Piața asigurărilor este o Românie mai mică. O Românikă. Când cineva dă un tun, cine plătește? Oamenii cinstiți, că doar nu klingonienii.

A devenit o obișnuință ca cea mai mare companie de asigurări să fie, de fapt, compania care dă un tun: Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021), Euroins (2023). Ce ne spune asta? Că trăim în Estul Sălbatic. Fiecare faliment din ăsta a însemnat sute de milioane de euro, probabil vom ajunge la 1 miliard, bani plătiți până la urmă de cetățeni.

Și nimeni din autoritatea publică, plătită regește tocmai pentru a preveni țepele, nu a plătit la rândul său niciodată pentru aceste eșecuri. Iresponsabilitate totală. Uite de asta trebuie să crească taxele, uite de asta trebuie să fie inflație, când guvernul vrea să ascundă costul impozitării - fiindcă ineficiența, incompetența și hoția trebuie plătite.

Trebuie să fii cretin să îți imaginezi că fără oameni competenți pierderea banului public se va opri aici”.

COMUNICAT DE PRESĂ

„Autoritatea de Supraveghere Financiară retrage autorizația de funcționare a Euroins România și constată starea de insolvență a societății

București, 17 martie 2023 - Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept.

Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. 

Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.

Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, punem la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România.

Istoricul acțiunilor de control, precum și detalierea neregulilor identificate la Euroins România pot fi de asemenea consultate în sinteza atașată acestui comunicat, AICI (https://asfromania.ro/ro/a/2709/sinteza). 

În același material regăsiți și motivele pentru care ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.