Volumul ”Marea degringoladă amoroasă. Povești despre eternul neastâmpăr al iubirii”. O arheologie a sentimentelor


Volumul ”Marea degringoladă amoroasă. Povești despre eternul neastâmpăr al iubirii”. O arheologie a sentimentelor

”Marea degringoladă amoroasă. Povești despre eternul neastâmpăr al iubirii”, Editura pentru Artă și Literatură, Colecția Violet, București, 2023 – lansarea volumului colectiv are loc astăzi, 18 martie, în prezența autorilor, la ora 13.00, în incinta Bibliotecii Naționale a României, Sala Pergament. Mai multe detalii pe site-ul și pe conturile de social media ale Editurii pentru Artă și Literatură (www.colectiaviolet.ro).

Într-un volum de o seducătoare diversitate și profunzime al inefabilelor verbalizări ce au drept cuvânt catalizator iubirea, douăzeci de scriitori de o fascinantă virtuozitate literară au răspuns aceleiași provocări, rezultând un fermecător display chintesențial masculin, pe care se pot admira, și chiar compara, nenumărate fațete și avataruri ale iubirii zilelor noastre. Nu e ușor să scrii despre dragoste când amenințarea clișeului, a banalității și chiar a kitsch-ului poate submina potențialul oricărui text. Cu toate acestea, povestirile incluse în acest volum, generos argumentate stilistic și cu o bogată consistență, indiferent de registrul în care sunt scrise, alcătuiesc, dincolo de orice limitări superficiale sau șablonizări, un sensibil și expresiv glosar de istorii despre iubire, a căror varietate și măiestrie susținută de incontestabilă facondă conferă întregului nu doar carismă, ci și verosimilitate, sinceritate și mai ales forță.

Departe de a fi exhaustiv, câtă vreme există tot atâtea percepții și receptări ale iubirii câte suflete ajung să o trăiască, acest volum se constituie drept un smerit omagiu închinat eternului sentiment – comparabil, după cum zice un personaj al lui Camil Petrescu, cu „ceea ce simte somnambulul pentru lună“ –, așadar, de dragul unui demers constructiv și deosebit de asumat a cărui unică menire este leplaisir du texte, vă invităm să primiți în chip de euharistie aceste diverse arheologii sentimentale, unele dintre cele mai frumoase posibile, și să le judecați nu în lumina reflectoarelor, ci în căușul inimii, cu ochii larg închiși.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.