Jocul periculos de-a justiția. Și salvarea kuliokarului Dodon


Jocul periculos de-a justiția. Și salvarea kuliokarului Dodon

Dezmăț total la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), la fel ca în întregul sistem judecătoresc de la noi. În înțelegerea noastră, a cetățenilor, la instituția supremă de justiție trebuie să se facă dreptatea supremă. Regretabil, dar aici demult dreptate nu se mai face, ca și în întregul sistem judecătoresc. Legea este interpretată de mulți judecători după bunul lor plac sau conform intereselor personale (pecuniare). Cum am mai putea avea încredere în magistrații CSJ când un complet de judecători adoptă Hotărârea de amendare a avocaților lui Dodon pentru tergiversarea intenționată a procesului cu kuliokul/sacoșa, iar alt complet, tot de la CSJ, anulează Hotărârea și o declară ilegală, de unde rezultă că aici (la CSJ) se comit ilegalități? 

După acest caz reprobabil nu ne vom mira, dacă același complet de judecători de la CSJ va constata că nu Plahotniuc a fost cel care i-a dat kuliokul cu verzișori lui Dodon, ci viceversa, nu Dodon scria note informative secrete lui Putin, ci viceversa, nu Dodon și PSRM primeau bani rusești pentru alegerile prezidențiale prin Bahamas, ci viceversa, nu Dodon îl numea "prezident Pridnestrovia" pe Krasnoselski, ci viceversa ș.a.m.d..

Cred că astăzi am fi avut o situație absolut diferită în justiție (inclusiv în sistemul judecătoresc), dacă în iunie 2019 s-ar fi pus în aplicare (cu celeritate și fermitate) Declarația Parlamentului cu privire la statul capturat. Pentru atingerea obiectivului respectiv a existat o susținere totală din partea societății, mai ales după dezmățul guvernărilor corupte ale lui Voronin și Plahotniuc. Ratarea regretabilă trebuie să și-o asume forțele politice de atunci din Parlament și Guvern, care, în mod ipocrit, s-au opus acestui proces absolut necesar, invocând puerilul motiv al "nerespectării standardelor europene".

Lipsa acțiunilor menționate mai sus a lovit nemilos întregul sistem judecătoresc, practic paralizandu-l, iar astăzi “culegem roadele”. Ceea ce nu s-a dorit să se facă în 2019, acum ni se prezintă ca strictă necesitate pentru a salva situația catastrofală din justiție. Dacă în iunie 2019 toate persoanele corupte din justiție erau disperate după plecarea lui Plahotniuc de la putere și era cel mai oportun moment de a proceda la salubrizarea de substanță a sistemului, între timp acestea au reușit să se consolideze și să compromită definitiv actul justițiar. E tocmai ceea ce avem astăzi in justiție, mai ales în sistemul judecătoresc.

Chiar cu întârziere de 4 ani, reforma de substanță a justiției trebuie promovată prin acțiuni ferme și neordinare, altfel inculpatul kuliokar Dodon și numeroșii corupți de la noi vor pretinde despăgubiri morale și de imagine de milioane sau miliarde, tot de la cetățenii noștri, iar completuri de judecată neaparat se vor găsi, inclusiv la CSJ. Deja au demonstrat-o!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.