Senator republican, profund nemulțumit că "Germania nu își exercită greutatea contra Rusiei": "Înainte de a se mișca un centimetru, Germania cere Statelor Unite să se miște o milă"


Senator republican, profund nemulțumit că "Germania nu își exercită greutatea contra Rusiei": "Înainte de a se mișca un centimetru, Germania cere Statelor Unite să se miște o milă"

Într-un editorial redactat pentru Fox News, senatorul republican John Kennedy critică aspru abordarea Germaniei în contextul războiului pe care Rusia îl poartă la scară largă împotriva Ucrainei de peste 1 an. Acesta atrage atenția că "Germania nu și-a învățat lecția", iar "în același mod în care s-a bazat pe Rusia pentru energie", țara cu pricina se bazează acum "pe toți ceilalți pentru a sprijini Ucraina și a-l ține la distanță pe Putin".

În acest sens, senatorul republican scoate în relief că "înainte de a se mișca un centimetru, Germania cere Statelor Unite să se miște o milă".

Redăm integral editorialul redactat de senatorul american John Kennedy: 

"Germania și America sunt prieteni. Prietenii își spun unul altuia adevărul. Iar adevărul este că Germania nu își folosește greutatea împotriva Rusiei.

În timpul vizitei sale recente în Statele Unite, cancelarul german Olaf Scholz a promis că țara sa va începe în curând să cheltuiască 2% din bugetul său anual pentru Apărare.

Dacă acest lucru vă sună familiar, nu este vorba despre un deja vu. Este doar una dintre multele promisiuni pe care Germania le-a făcut pe fondul invaziei rusești asupra Ucrainei, dar care încă nu s-a realizat.

Germania – liderul economic al Europei – nu reușește să-și exercite greutatea. Cheltuielile actuale ale Germaniei în funcție de nivelul PIB-ului său nu o plasează în primele 10 țări în ceea ce privește sprijinul financiar pentru Ucraina.

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au oferit mai mult decât dublu față de ceea ce Germania a dat Ucrainei ca pondere din PIB. Dar țările nu trebuie să fie neapărat în proximitatea Rusiei pentru a depăși Germania la acest capitol. Regatul Unit, Canada și Statele Unite au cheltuit toate peste Germania raportat la PIB. În dolari bruți, Statele Unite au furnizat Ucrainei de șapte ori mai mult decât a trimis Germania. 

Mai mult, Germania pare să nu se grăbească nici în privința furnizării de arme. Germania a amânat trimiterea tancurilor sale Leopard 2 în Ucraina timp de câteva săptămâni, asta în timp ce se tocmea cu administrația Biden. Scholz era de acord să trimită tancurile doar dacă Statele Unite își luau mai întâi angajamentul să furnizeze Ucrainei M1 Abrams.

Înainte de a se mișca un centimetru, Germania cere Statelor Unite să se miște o milă. 

Germania ar fi înțelept să ia în considerare unde se situa acum un an. Pe măsură ce oamenii lui Putin s-au apropiat rapid de Kyiv, armata Germaniei era în prăpastie. 

În comparație cu poziția în care se aflau după Războiul Rece, forțele armate ale Germaniei dispun acum de doar o treime din personal. Cheltuielile pentru Apărare au scăzut la 1,3% din PIB, comparativ cu 3% cât erau la sfârșitul Războiului Rece. Tancurile sale nu ar funcționa. Avioanele sale nu au zburat.

Cancelarul Scholz a numit acest moment un punct de cotitură pentru Germania. El a promis că va crește cheltuielile pentru Apărare la 2%, recrutând, de asemenea, încă 30.000 de bărbați și femei pentru a se alătura Bundeswehr (forțelor armate ale Germaniei - n.red.) până în 2025. Mai târziu, în cursul anului, Germania a preluat și conducerea Very High Readiness Joint Task Force of NATO. 

Dar cheltuielile Germaniei pentru Apărare cu greu au atins un nivel de peste 1,5 %. Experții se îndoiesc că va îndeplini obiectivul de a recruta 30.000. Iar Very High Readiness Task Force încă nu dispun de personalul sau echipamentul necesar pentru a disloca aceste forțe în 72 de ore. Germania a dat dovadă de inițiativă prin achiziționarea a 35 de avioane de luptă americane F-35, dar acestea nu vor zbura până în 2027.

Într-un interviu recent, cancelarul Scholz și-a motivat eșecurile privind aceste cheltuieli, precizând că energia - nu apărarea - reprezenta cea mai mare preocupare a Germaniei atunci când Rusia a invadat.

Germania și-a plasat prostește securitatea energetică în mâinile Rusiei în anii care au precedat războiul din Ucraina. Iar când Rusia a început războiul, nu Germania s-a decuplat de la energia rusă. Rusia a închis robinetul și a lăsat Germania în frig. În ultimul an, Germania a reușit să-și diversifice parteneriatele energetice, a investit în terminale de GNL pentru a-și extinde rezervele de gaze și și-a îmbunătățit capacitatea energetică nucleară.

Dar Germania nu și-a învățat lecția. În același mod în care s-a bazat pe Rusia pentru energie, Germania se bazează pe toți ceilalți pentru a sprijini Ucraina și a-l ține la distanță pe Putin.

Este timpul ca prietenii noștri din Germania să își îndeplinească promisiunile față de Ucraina și să înceapă să plătească factura pentru propria Apărare. Germania trebuie să înceapă să se comporte ca liderul european pe care pretinde că-l reprezintă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.